Czym zastąpić śmietanę 30%? Sprawdź zdrowe opcje
Jednym z produktów, po które często sięgamy w naszych kuchniach jest śmietana 30%, zwana inaczej „kremówką”. To klasyczny dodatek to różnych zup, sosów czy deserów. Jednak spożywanie jej w nadmiarze może mieć bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie. Czym zastąpić śmietanę 30%? Przygotowaliśmy dla Was ciekawe alternatywy i podpowiedzi, jak z nich korzystać!

Co warto wiedzieć o 30% śmietanie?
Śmietana to jeden z bardziej popularnych produktów mlecznych. Powstaje z tłustej warstwy krowiego mleka, poprzez oddzielenie w trakcie wirowania. Śmietana ma kilka rodzajów, w zależności od zawartości cukru. Niskotłuszczowa śmietana zawiera ok 10% tłuszczu. Jednak najchętniej wybieramy śmietany o wyższej zawartości, która osiąga 30% tłuszczu. Jej konsystencja jest niezwykle kremowa, gładka i wspaniale nadaje się jako dodatek do kremów, sosów, a także jako śmietana do ubijania.
Jednak mimo tego, że produkt ten cieszy się popularnością, warto pamiętać, że regularne jego spożywanie (zwłaszcza śmietany o dużej zawartości tłuszczu) może prowadzić do problemów ze zdrowiem.
Dlaczego warto zrezygnować z jedzenia śmietany 30%?
Tłusta śmietana, choć smaczna, jest bogata w tłuszcze nasycone, których regularne spożycie jest jednym z głównych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Spożywanie jej może prowadzić do podniesienia tzw. „złego” cholesterolu (LDL), co w znacznym stopniu zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy czy zawału serca.
Śmietana jest produktem bardzo kalorycznym. W jej 100 g jest, aż 300 kcal! Regularne spożycie może prowadzić do takich chorób jak otyłość czy cukrzyca. Ponadto śmietana nie zawiera tak cennego dla organizmu błonnika, który jest niezbędny to prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. To dlatego warto zastanowić się na tym, czym zastąpić śmietanę 30% w codziennych przepisach, aby nie narażać siebie a takie obciążenie. Sprawdźmy!

Czym zastąpić śmietanę 30%? — propozycje zamienników
Jeśli chcecie prowadzić dobrze i mądrze zrównoważoną dietę, a przy tym nie rezygnować z ulubionych smaków, warto zastanowić się nad tym, czym zastąpić śmietanę 30%. A możliwości wcale nie jest mało. Istnieją znacznie zdrowsze alternatywy, które warto wprowadzić do swojego menu.
Jogurt grecki zamiast śmietany
Jogurt grecki o jeden z najbardziej popularnych zamienników śmietany. Jego kremowa konsystencja idealnie sprawdza się w zupach, sosach czy deserach. Przy tym jest znaczniej mniej kaloryczny i tłusty niż śmietana, a także dostarcza do organizmu białka i potrzebne probiotyki, które sprzyjają lepszemu trawieniu i wzmacniają układ odpornościowy.
Jak używać jogurtu zamiast śmietany?
Jogurt grecki można stosować dokładnie tak samo jak śmietanę, czyli w promocji 1:1. Możecie go dodawać do zup, sosów czy dipów, a także zamieniając śmietanę na jogurt w ulubionych przepisach deserowych.
Warto jednak pamiętać, że jogurt jest nieco bardziej kwaskowaty, dlatego należy to uwzględnić dodając odpowiednie przyprawy i składniki do smaku. Jeśli chcecie, aby jogurt bardziej przypominał śmietanę, możecie dodać odrobinę oliwy z oliwek lub oleju, aby nadać mu bardziej kremowej konsystencji.
Śmietana kokosowa, czyli zdrowa alternatywa dla śmietany 30%
Jeśli zastanawiacie się czym zastąpić śmietanę 30%, a jogurt grecki nie przypadł Wam do gustu, na ratunek przychodzi śmietana kokosowa. Powstaje ona z miąższu kokosa i ma kremową konsystencję. Jej smak jest delikatnie słodki, dlatego doskonale sprawdzi się w przepisach deserowych. Ponieważ w odróżnieniu od śmietany 30%, kokosowa alternatywa jest pochodzenia roślinnego, jest doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów nasyconych.

Śmietanka kokosowa — jak stosować?
Podobnie, jak w przypadku jogurtu, śmietana kokosowa może być używana w proporcji 1:1 w stosunku do śmietany 30%. Pamiętajcie, że śmietanka nadaje daniom kokosowego smaku i aromatu, co nie w każdej sytuacji może być pożądane!
Napoje roślinne z dodatkiem oleju — ciekawe zamienniki śmietany 30%
Śmietana to jeden z najchętniej stosowanych dodatków, dlatego to, czym zastąpić śmietanę 30% w codziennej diecie może być naprawdę ważnym pytaniem na co dzień. Jednym z ciekawych rozwiązań jest zastosowanie napoju roślinnego z dodatkiem oleju. Może to być mleko sojowe, owsiane lub migdałowe. My gorąco polecamy olej kokosowy. Połączenie tych dwóch składników sprawdzi się doskonale zwłaszcza w tych przepisach, które potrzebują kremowej konsystencji śmietany. Połączenie napoju roślinnego z olejem kokosowym jest stosunkowo niskokaloryczne. Doskonale sprawdzi się zarówno do zup, jak i słodkich deserów.
Napój roślinny z olejem kokosowym zamiast śmietany 30% — jak to zrobić?
Aby uzyskać miksturę, która będzie idealnym zamiennikiem śmietany, należy połączyć mleko o w promocji: na 100 ml mleka / 2 łyżki oleju koksowego. Taka mieszanka może być używana w proporcji 1:1 w stosunku do śmietany, dlatego bez problemu możecie ją wkomponować w niemalże każdy przepis.
Śmietana z orzechów? Spróbujcie purée z nerkowców zamiast śmietany
Kolejną ciekawą alternatywą tzw. „kremówki” może być puree z nerkowców. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję, orzechy należy wcześniej namoczyć, a następnie zmiksować z odrobiną wody na gładką, kremową masę. Taka pasta świetnie zastąpi śmietanę w wielu przepisach. Ponadto będzie bogata w tłuszcze nienasycone, białko, magnez i inne cenne elementy. Purée z nerkowców jest ponadto lekkostrawne i świetnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do dań wytrawnych, jak i słodkich.
Jak używać roślinnej alternatywy z nerkowców?
Purée z nerkowców to doskonała roślinna alternatywa, którą bez problemu przygotujecie samodzielnie w domu. Tutaj, podobnie jak w poprzednich zamiennikach, można stosować 1:1, co oznacza, że 100 g purée z nerkowców odpowiada 100 ml śmietany. Ze względu na swój neutralny smak jest bardzo uniwersalnym produktem.
Mamy nadzieję, że nasze alternatywy śmietany 30% pozwolą Wam na zbudowanie zdrowego i wartościowego menu na co dzień. Pamiętajcie, że zdrowsze zamienniki sprawiają, że nie musicie rezygnować ze swoich słodkich zachcianek i możecie się cieszyć ulubionym smakiem bez wielkiego obciążenia.
Poznaj też zdrowe zamienniki cukru.


