Wegańskie żelki — jakie kupić i jak je zrobić?
Jednymi z najpopularniejszych słodyczy, które uwielbiają i mali i duzi, są żelki. Niestety tradycyjne żelki często zawierają żelatynę, co czyni je produktem nieodpowiednim dla osób na diecie wegańskiej. Na szczęście na rynku dostępne są wegańskie alternatywy, które bez problemu znajdziecie na działach ze zdrową żywnością. Możecie także zdecydować się na samodzielne przygotowanie domowych żelków, które jest prostsze, niż się wydaje. Dowiedzcie się, jakie wegańskie żelki warto kupić, na co zwrócić uwagę przy ich wyborze oraz jak zrobić pyszne i zdrowe żelki w domu.

Wegańskie żelki — dla kogo?
Wegańskie żelki mają wiele zalet, które docenią zarówno weganie, jak i osoby, dla których po prostu zdrowa i dobrze zbilansowana dieta jest ważna. Żelatyna, która jest obecna w tradycyjnych żelkach pozyskiwana jest z kości i skóry zwierząt, nie nadaje się dla osób, które rezygnują w swojej diecie z produktów zwierzęcych. Wegańskie żelki są przygotowywane z zamienników, które są naturalnymi zagęszczaczami, takimi jak agar-agar, pektyna czy skrobia. Będzie to zatem idealny wybór dla wegan.
Ponadto wiele wegańskich żelków produkowanych jest z naturalnych składników, a także mają krótszy, a co za tym idzie zdrowszy skład. To z kolei sprawia, że po wegańskie żelki powinni sięgać konsumenci, dla których ma znaczenie jakość jedzenia.
Dlaczego warto wybrać wegańskie żelki?
Wybór żelków wegańskich ma znaczenie zdrowotne, a także ideowe. Wybierając takie produkty wspieracie zrównoważone i etyczne podejście do produkcji żywności. Mniej składników odzwierzęcych oznacza lepsze wybory dla planety.
Jakie wegańskie żelki wybrać?
Na rynku znaleźć można coraz więcej różnych marek, które produkują żelki dla wegan. Wegańskie żelki, czyli żelki bez żelatyny znajdziecie w większości sklepów spożywczych, supermarketach, sklepach ze zdrową żywnością, a także sklepach internetowych.
Wegańskie żeli mają różne smaki, kolory i kształty. Wśród ulubionych wyborów znajdziecie żelki w kształcie misiów, figur geometrycznych, zwierzątek czy ulubionych postaci z bajek. Żelki z tzw. segmentu ekologicznego zazwyczaj mają prostsze kształty nawiązujące do elementów natury, a także są wolne od sztucznych dodatków. Popularne są żelki na bazie soków owocowych, które dodatkowo dostarczają witaminy.

Na co zwracać uwagę, wybierając wegańskie żelki?
Wybierając wegańskie żelki upewnijcie się, że są zrobione z naturalnych składników, a w ich składzie na pewno nie ma żelatyny. Dobrze jest wybierać produkty, które posiadają specjalny certyfikat wegański. Jest to oznaczenie „vegan” lub „plant-based”, które zwykle znajduje się na opakowaniu żelków.
Wybierajcie produkty, które mają obniżoną zawartość cukru lub są wytworzone z jego zdrowszych zamienników jak ksylitol czy erytrol.
Jak zrobić wegańskie żelki w domu?
Doskonałym pomysłem może być taże wykonanie wegańskich żelków samodzielnie w domu. Taki zdrowy deser jest łatwy do przygotowania, a także możecie go dostosować do własnych upodobań smakowych. Oto prosty przepis na wegańskie żelki na bazie agar-agaru.
Składniki:
- 250 ml soku owocowego;
- 2 łyżeczki agar-agaru w proszku;
- 2 łyżki cukru lub jego zamiennika;
- Foremki na żelki.
Przygotowanie:
Do małego garnka wlejcie sok oraz sproszkowany agar-agar. Dodajcie cukier, całość dokładnie wymieszajcie i zacznijcie podgrzewać na średniej mocy palnika. Gotujcie przez ok. 1,5 minuty, aż do całkowitego rozpuszczenia składników. Następnie przelejcie płyn do foremek, pozostawcie przez chwilę do ostygnięcia, a następnie włóżcie je do lodówki na ok. 30 minut. Gotowe! Żelki możecie przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni w szczelnym pojemniku.
Domowe wegańskie żelki wielosmakowe
Ciekawą alternatywą może być wykonanie żelków wielosmakowych, czyli wielowarstwowych. Wystarczy przygotować kilka różnych smaków i kolorów wylewając je warstwami do foremek. Pamiętajcie, aby każdej warstwie dać czas na stężenie przed dodaniem kolejnej. Takie wielosmakowe żelki są nie tylko pyszne, ale również atrakcyjne wizualnie!

Dlaczego warto zrobić żelki w domu?
Przygotowując wegańskie żelki samodzielnie macie pełny wgląd w to, co jecie. Dokładnie wiecie, jakie składniki znajdują się w żelkach. Ponadto możecie eksperymentować z różnymi sokami i dodatkami. Świetnym rozwiązaniem może być dodanie do masy na żelki mleczka kokosowego — dzięki niemu Wasze wegańskie żelki będą kremowe i zdrowe!
Wspólne przygotowywanie wegańskich żelków to również fajna inicjatywa dla całej rodziny. Może to być pretekst do zabawy i nauki zdrowych nawyków żywieniowych.
Wegańskie żelki – idealne na każdą okazję
Pamiętajcie, że wegańskie żelki to nie tylko świetny smakołyk, ale też doskonały dodatek, który może być uroczą dekoracją tortów i deserów, kreatywną przekąską na przyjęciach, a także oryginalnym prezentem – wystarczy zapakować je w ozdobny słoiczek.
Dzięki ich wszechstronności możecie zaskoczyć gości kolorowymi żelkami o nietypowych smakach lub przygotować własne wersje tematyczne na specjalne wydarzenia, takie jak urodziny, święta czy Halloween.
Wegańskie żelki — czy rzeczywiście są zdrowe?
Wegańskie żelki to zdrowa alternatywa dla tradycyjnych słodyczy, zarówno w diecie dzieci, jak i dorosłych. Ich prosty skład i możliwości użycia do ich wykonania naturalnych składników, takich jak soki owocowe czy ekstrakty roślinne, są nie tylko smaczne, ale również mniej obciążające dla organizmu. Dla dzieci to świetny sposób na wprowadzenie różnorodnych smaków, a dla dorosłych – przyjemność bez wyrzutów sumienia. W wersji domowej żelki można wzbogacić o witaminy, takie jak witamina C czy D, tworząc zdrowe przekąski o dodatkowych właściwościach prozdrowotnych.
Niezależnie od tego czy zdecydujecie się na wegańskie żelki kupne, czy też wykonacie je samodzielnie, możecie być pewni, że wybieracie produkt, który korzystnie wpływa na zdrowie, a także naszą planetę. Eliminacja produktów zwierzęcych lub ich znaczne ograniczenie, to w dużym stopniu krok w stronę ekologii i większej świadomości. Pamiętajcie, że zawsze macie wybór!
Dowiedz się też, jakie dietetyczne ciasta przygotować.


