Sałatka z piżmianu — jak ją zrobić?
Sałatka z piżmianu to sposób na wykorzystanie niezbyt popularnego w Polsce warzywa. Warto jednak spróbować dodać je do swojej diety. Przygotuj tę sałatkę jako lunch do pracy bądź podaj ją w trakcie obiadu z bliskimi!

Sałatka z piżmianu — składniki
- 60 ml oliwy z oliwek
- 1 mała cebula
- 230 g piżmianu
- 6 dojrzałych pomidorów
- sok z ½ cytryny
- sól i pieprz wg. uznania
- 1 pęczek natki pietruszki
Podane składniki wystarczą na danie dla 4 osób.
Jak przygotować sałatkę z piżmianu?
Zacznij od rozgrzania na patelni oliwy z oliwek. Następnie posiekaj cebulę i duś ją, aż stanie się miękka. Nie powinna się zarumienić.
Odetnij szypułki piżmianu. Nie obcinaj ich czubków oraz ogonków. Następnie dodaj go na patelnie i duś przez kolejne 10 minut. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz pozostałe składniki i duś, aż wszystko będzie ciepłe. Następnie wykładaj na półmisek lub do salaterek i podawaj na zimno, lub na gorąco. Idealnie pasuje do jagnięciny. Smacznego!


