×

Sałatka z piżmianu — jak ją zrobić?

Sałatka z piżmanu

Sałatka z piżmianu — jak ją zrobić?

Sałatka z piżmianu to sposób na wykorzystanie niezbyt popularnego w Polsce warzywa. Warto jednak spróbować dodać je do swojej diety. Przygotuj tę sałatkę jako lunch do pracy bądź podaj ją w trakcie obiadu z bliskimi!

Sałatka z piżmanu

Sałatka z piżmianu — składniki

  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 230 g piżmianu
  • 6 dojrzałych pomidorów
  • sok z ½ cytryny
  • sól i pieprz wg. uznania
  • 1 pęczek natki pietruszki

Podane składniki wystarczą na danie dla 4 osób.

Jak przygotować sałatkę z piżmianu?

Zacznij od rozgrzania na patelni oliwy z oliwek. Następnie posiekaj cebulę i duś ją, aż stanie się miękka. Nie powinna się zarumienić.

Odetnij szypułki piżmianu. Nie obcinaj ich czubków oraz ogonków. Następnie dodaj go na patelnie i duś przez kolejne 10 minut. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz pozostałe składniki i duś, aż wszystko będzie ciepłe. Następnie wykładaj na półmisek lub do salaterek i podawaj na zimno, lub na gorąco. Idealnie pasuje do jagnięciny. Smacznego!

Sprawdź inne dania z kuchni śródziemnomorskiej.

Jestem miłośniczką gotowania, zwłaszcza tego, które wymaga odrobiny eksperymentowania. Na naszym blogu dzielę się z Wami moją pasją do odkrywania nowych smaków i tworzenia niezwykłych dań. Lubię przekraczać kulinarne granice, mieszając tradycyjne techniki z nowoczesnymi pomysłami, co pozwala mi tworzyć unikalne i inspirujące przepisy. Niezależnie od tego, czy przygotowuję prostą przekąskę, czy złożone danie na specjalną okazję, zawsze staram się, aby moje potrawy były pełne smaku. Dołącz do mnie i odkryj, jak kreatywne może być gotowanie!