×

Ostre przyprawy – poznaj te prosto z Azji!

Ostre przyprawy

Ostre przyprawy – poznaj te prosto z Azji!

Ostre przyprawy są tym, co kulinarnie szczególnie kojarzy się z Azją, a przede wszystkim Indiami. Wiele osób je naprawdę uwielbia, a potrawy, do których je dodamy smakują niesamowicie. Azjatyckie dodatki nadają daniom wyjątkowego aromatu i smaku, dlatego warto wprowadzić je do swojej kuchni! Poznaj najlepsze ostre przyprawy, dzięki którym urozmaicisz swoje codzienne posiłki.

Ostre przyprawy

Ostre przyprawy prosto z Azji – które warto znać?

Azjatycka kuchnia słynie z bardzo intensywnych i różnorodnych przypraw, które nadają potrawom szczególnego smaku. Dzięki nim prawie bez wysiłku przygotować możemy dania nawet z najdalszych zakątków świata. Poznaj te, które przybyły z Azji i stają się coraz popularniejsze w Polsce i całej Europie!

Imbir – pochodzący z Azji, ale popularny w polskiej kuchni

Jedną z najczęściej wykorzystywanych azjatyckich przypraw jest imbir. Jest on tak zakorzeniony w polskiej kuchni, że nie wszyscy mają świadomość  jego dalekiego pochodzenia.

Oprócz tego, że przyprawa ta ma wiele właściwości smakowych, jest także bardzo zdrowa. Już w starożytności uznawana była za podstawową roślinę leczniczą i do dzisiaj stosuje się ją w profilaktyce przeziębienia lub jako wspomagacz poprawy odporności.

Ostre przyprawy nie każdemu muszą przypaść do gustu, ale imbir zdecydowanie jest tym, co warto mieć w swojej kuchni. Wykorzystać go można zarówno do przygotowywania rozgrzewającej herbaty z miodem i cytryną, ale dobrze sprawdzi się także podczas gotowania mięsa czy innych potraw.

Kurkuma – intensywnie żółta i coraz popularniejsza

Ostre przyprawy to nie tylko chili. Zaliczyć się może do nich także intensywnie żółta kurkuma, chociaż jej smak często określany jest bardziej jako ,,gryzący”. Jeśli do dania doda się jej zbyt dużo, może całkowicie zdominować inne aromaty, a cała potrawa często zmieni też kolor na bardziej złotawy odcień.

Kurkuma, oprócz tego, że pyszna, podobnie jak imbir, ma bardzo wiele właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim ma działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i antynowotworowe. Oczywiście nie może być ona stosowana jako zamiennik profesjonalnych leków ani nie daje gwarancji niezachorowania na najróżniejsze choroby, ale z pewnością poprawić może odrobinę nasza odporność.

Ostre przyprawy

Wasabi – czyli szlachetny japoński chrzan

Jedną z najpopularniejszych azjatyckich przypraw jest wasabi. Dodawane może być do najróżniejszych potraw – od ryb, mięs, po warzywa i na zwykłe kanapki.

W Polsce bardzo trudno jest kupić oryginalne japońskie wasabi, a w sklepach dostępne są najczęściej znacznie tańsze w produkcji podróbki. Trudna dostępność tej przyprawy wynika przede wszystkim z tego, że jej uprawa jest bardzo wymagająca, a proces jej zbierania i obróbki najczęściej wiąże się z ciężką ręczną pracą ludności zamieszkującej japońskie wzgórza.

Wasabi jest przyprawą bardzo ostrą, a nawet jego niewielka ilość może całkowicie zdominować smak dania i sprawić, że poczujemy się jakby płonęło nam gardło! Dlatego zawsze należy stopniowo zwiększać jego dawkę, a nie od razu dodawać do dania ogromną ilość.

Cynamon – stosowany zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych

Nie wszystkie ostre przyprawy stosowane muszą być tylko do potraw obiadowych. Jedną z tych, która jest bardziej uniwersalna, jest cynamon. Swoje zastosowanie znajdzie on zarówno w deserach, jak i daniach wytrwanych.

Przyprawa ta szczególnie popularna jest w Indiach, jednak spotkać ją można bardzo często także w innych azjatyckich państwach. Stosowany może być w formie sproszkowanej, ale cynamonowe laski cieszą się niemniejszą popularnością.

Cynamon służy do doprawiania takich dań jak curry z dodatkami, garam masala czy biryani.

Ostre przyprawy

Kolendra – podobna do polskiej pietruszki, ale bardziej orzeźwiająca

Kolendra, w zależności od tego, jak dużo jej dodamy, może stanowić subtelne wzmocnienia aromatu dania lub nadać jemu intensywnego i ostrego smaku. Przyprawa ta cechuje się bardzo charakterystycznym i świeżym zapachem, dzięki któremu każde danie wydaje się znacznie apetyczniejsze. Z tego też powodu często wykorzystywana jest nie tylko jako przyprawa, ale też jako dekoracja talerza.

Oprócz walorów smakowych, kolendra charakteryzuje się właściwościami prozdrowotnymi. Przede wszystkim działa przeciwzapalnie i doskonale wspomaga układ trawienny. 

Najlepsze mieszanki ostrych przypraw prosto z Azji

Oprócz zwykłych przypraw, warto do swojej kuchni wprowadzić także mieszanki najróżniejszych ziół i innych składników. Dzięki nim prawie bez żadnego wysiłku możemy przygotować aromatyczne i pełne intensywnego smaku potrawy. Zobacz jakie mieszanki są najpopularniejsze!

Baharat – popularna mieszanka bliskowschodnia

Baharat to tradycyjna ostra mieszanka przypraw prosto z Bliskiego Wschodu. Jej podstawowymi składnikami jest czarny pieprz, ziele angielskie, goździki, kminek, cynamon, pikantna papryczka, kolendra, kardamon i cynamonowiec wonny. Dzięki takiemu połączniu każde danie zyska nieco słodko-ostro-dymny smak, który kojarzy się z zatłoczonymi bazarami w dużych miastach.

Przyprawy te wykorzystane mogą zostać do przygotowania ryb, mięs, zup czy gulaszy. Mieszanka ta jest jednak na tyle uniwersalna, że swoje zastosowanie znajdzie w niemal każdej kuchni, niezależnie od tego, jakie potrawy lubimy!

Mieszanka 5 przypraw chińskich – wszystkie smaki w jednym

Ta chińska mieszanka przypraw zgodna jest z teorią pięciu smaków – oznacza to, że każdy z jej składników odpowiadać ma jednemu z podstawowych smaków – słodkiemu, gorzkiemu, słonemu i oczywiście ostremu. Możliwe jest to dzięki temu, że w jej składzie znajdują się takie przyprawy jak między innymi: anyż, goździki, pieprz czarny i cynamon. Oczywiście w zależności od regionu, jej skład będzie się nieco od siebie różnił.

Mieszanka ta jest bardzo uniwersalna i wykorzystać ją możemy zarówno do przygotowywania ryb, mięs, warzyw, zup czy bulionów.

Podsumowując, ostre przyprawy z Azji są naprawdę uniwersalne i różnorodne. Dzięki temu coraz częściej wykorzystywane są nawet w typowo europejskich daniach, ponieważ wzmacniają i urozmaicają ich tradycyjny smak.

Smacznego!

Dowiedz się więcej o kuchni Azji!

Gdy w mojej rodzinie pojawiła się diagnoza cukrzycy, postanowiłam zacząć gotować zdrowiej. Chciałam znaleźć sposób, aby nadal cieszyć się słodkimi smakami, jednocześnie dbając o zdrowie bliskich. Eksperymentuję z różnymi składnikami, szukając zdrowszych alternatyw i zamienników cukru. Moim celem jest pokazanie, że można jeść smacznie i zdrowo, nie rezygnując z ulubionych deserów. Pieczenie stało się dla mnie pasją, którą dzielę się z innymi, inspirując do zdrowszego stylu życia.