×

Tort biszkoptowy z owocami z kompotu – wykorzystaj pozostałości!

Tort biszkoptowy z owocami z kompotu

Tort biszkoptowy z owocami z kompotu – wykorzystaj pozostałości!

Tort biszkoptowy z owocami z kompotu pozwoli wykorzystać pyszne owoce, wykorzystane wcześniej do stworzenia napoju. Nie marnuj i żyjąc zgodnie z ideą less waste, stwórz dla swoich bliskich to pyszne ciasto. Krem do niego stworzysz na bazie pysznego serka homogenizowanego.

Tort biszkoptowy z owocami z kompotu

Tort biszkoptowy z owocami z kompotu — składniki

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki
  • 6 średniej wielkości jaj
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 220 g drobnego cukru do wypieków

Składniki na krem:

  • 750 g serka homogenizowanego
  • 2 żółtka jaj
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny

Składniki na dodatki do tortu:

  • owoce wyciągnięte z kompotu

Jak przygotować tort biszkoptowy z owocami?

Rozdziel żółtka od białek. Powinny być w temperaturze pokojowej. Następnie zacznij ubijać białka na sztywno. Powoli dodawaj do nich żółtka i skórkę z cytryny. Za pomocą szpatułki wymieszaj masę z mąką i proszkiem do pieczenia. Należy zachować przy tym ostrożność, aby masa pozostała napowietrzona. Upiecz biszkopt w 180°C przez 45 minut. Odstaw go do wystygnięcia, a następnie przekrój ciasto na dwa blaty.

Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody. Zaczekaj, aż napęcznieje. Następnie podgrzej, np. w mikrofalówce, do rozpuszczenia. Odstaw, aby masa wystygła.

Serek homogenizowany utrzyj z żółtkami i cukrem pudrem. Dodaj do niego żelatynę. Owoce z kompotu odsącz i ułóż je na jednym z blatów. Posmaruj go połową kremu i przykryj drugim blatem. Odstaw ciasto w chłodne miejsce (może być lodówka) na co najmniej 2-3 godziny. Następnie posmaruj wierzch oraz boki ciasta pozostałą masą i ozdób wg. uznania, np. świeżymi owcami. Schładzaj ciasto najlepiej całą noc. Smacznego!

Sprawdź inne dania z kuchni polskiej.

Przez wiele lat podróżowałem, odkrywając różnorodne kultury i smaki. Teraz, ze względu na zdrowie, nie mogę już podróżować, więc skupiłem się na gotowaniu. Tworzę niepowtarzalne dania z różnych zakątków świata dla swoich bliskich, przenosząc smaki moich podróży do naszej kuchni.