Tort biszkoptowy z owocami z kompotu – wykorzystaj pozostałości!
Tort biszkoptowy z owocami z kompotu pozwoli wykorzystać pyszne owoce, wykorzystane wcześniej do stworzenia napoju. Nie marnuj i żyjąc zgodnie z ideą less waste, stwórz dla swoich bliskich to pyszne ciasto. Krem do niego stworzysz na bazie pysznego serka homogenizowanego.

Tort biszkoptowy z owocami z kompotu — składniki
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki
- 6 średniej wielkości jaj
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 220 g drobnego cukru do wypieków
Składniki na krem:
- 750 g serka homogenizowanego
- 2 żółtka jaj
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
Składniki na dodatki do tortu:
- owoce wyciągnięte z kompotu
Jak przygotować tort biszkoptowy z owocami?
Rozdziel żółtka od białek. Powinny być w temperaturze pokojowej. Następnie zacznij ubijać białka na sztywno. Powoli dodawaj do nich żółtka i skórkę z cytryny. Za pomocą szpatułki wymieszaj masę z mąką i proszkiem do pieczenia. Należy zachować przy tym ostrożność, aby masa pozostała napowietrzona. Upiecz biszkopt w 180°C przez 45 minut. Odstaw go do wystygnięcia, a następnie przekrój ciasto na dwa blaty.
Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody. Zaczekaj, aż napęcznieje. Następnie podgrzej, np. w mikrofalówce, do rozpuszczenia. Odstaw, aby masa wystygła.
Serek homogenizowany utrzyj z żółtkami i cukrem pudrem. Dodaj do niego żelatynę. Owoce z kompotu odsącz i ułóż je na jednym z blatów. Posmaruj go połową kremu i przykryj drugim blatem. Odstaw ciasto w chłodne miejsce (może być lodówka) na co najmniej 2-3 godziny. Następnie posmaruj wierzch oraz boki ciasta pozostałą masą i ozdób wg. uznania, np. świeżymi owcami. Schładzaj ciasto najlepiej całą noc. Smacznego!


