Tort w stylu holenderskim – z dodatkiem bananów!
Ten smaczny tort wyróżnia krem na bazie budyniu z dodatkiem słodkich bananów. Kwaskowaty poncz, którym nasączone jest ciasto stanowi zaś doskonałe przełamanie smaków. Przygotuj tort w stylu holenderskim, aby wywołać uśmiech na twarzach swoich bliskich!

Tort w stylu holenderskim – składniki:
Ciasto:
- 6 całych jaj średniej wielkości
- 220 g cukru
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 0,5 łyżeczki proszki do pieczenia
- skórka z jednej cytryny średniej wielkości
Krem:
- 3 żółtka jaj średniej wielkości
- 160 g cukru
- 250 ml mleka
- 1 laska wanilii
- kopiasta łyżka mąki
- 350 g masła
- 2 niewielkie, rozgniecione i dojrzałe banany
Poncz:
- 250 ml wody
- sok z 0,5 cytryny
- 1 łyżka cukru
Do dekoracji:
- posypka czekoladowa (wg. uznania)
Jak przygotować tort w stylu holenderskim?
Zacznij od ubicia białek na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj do nich 110 g cukru i ubijaj dalej. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem, połącz z masą z białej, dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz skórkę z cytryny. Wszystko delikatnie wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Włóż do niego masę na ok. 40 minut. Gdy ciasto całkowicie wystygnie (najlepiej następnego dnia!) podziel je na 3 blaty.
Przygotuj krem do ciasta. Mąkę połącz z niewielką ilością zimnego mleka. Pozostałą część płynu zamieszaj, a gdy doprowadzisz do wrzenia, stopniowo dodawaj zawiesinę mąki z mlekiem. Żółtka utrzyj z cukrem i laską wanilii, wlej do masy mlecznej, zagotuj i ostudź. Następnie utrzyj masło, pod koniec niewielkimi porcjami dodając do niego budyń.
Gotowy krem wymieszaj z rozgniecionymi bananami, aby nadać mu owocowy, słodki smak. Blaty ciasta nasącz ponczem (wymieszaj wodę z cukrem i sokiem z cytryny). Przełóż ciasto kremem, także na wierzchniej warstwie. Boki i wierzch tortu wygładź i udekoruj, np. posypką czekoladową.


