×

Tort w stylu holenderskim – z dodatkiem bananów!

Tort w stylu holenderskim

Tort w stylu holenderskim – z dodatkiem bananów!

Ten smaczny tort wyróżnia krem na bazie budyniu z dodatkiem słodkich bananów. Kwaskowaty poncz, którym nasączone jest ciasto stanowi zaś doskonałe przełamanie smaków. Przygotuj tort w stylu holenderskim, aby wywołać uśmiech na twarzach swoich bliskich!

Tort w stylu holenderskim

Tort w stylu holenderskim – składniki:

Ciasto:

  • 6 całych jaj średniej wielkości
  • 220 g cukru
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszki do pieczenia
  • skórka z jednej cytryny średniej wielkości

Krem:

  • 3 żółtka jaj średniej wielkości
  • 160 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • kopiasta łyżka mąki
  • 350 g masła
  • 2 niewielkie, rozgniecione i dojrzałe banany

Poncz:

  • 250 ml wody
  • sok z 0,5 cytryny
  • 1 łyżka cukru

Do dekoracji:

  • posypka czekoladowa (wg. uznania)

Jak przygotować tort w stylu holenderskim?

Zacznij od ubicia białek na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj do nich 110 g cukru i ubijaj dalej. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem, połącz z masą z białej, dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz skórkę z cytryny. Wszystko delikatnie wymieszaj.

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Włóż do niego masę na ok. 40 minut. Gdy ciasto całkowicie wystygnie (najlepiej następnego dnia!) podziel je na 3 blaty.

Przygotuj krem do ciasta. Mąkę połącz z niewielką ilością zimnego mleka. Pozostałą część płynu zamieszaj, a gdy doprowadzisz do wrzenia, stopniowo dodawaj zawiesinę mąki z mlekiem. Żółtka utrzyj z cukrem i laską wanilii, wlej do masy mlecznej, zagotuj i ostudź. Następnie utrzyj masło, pod koniec niewielkimi porcjami dodając do niego budyń.

Gotowy krem wymieszaj z rozgniecionymi bananami, aby nadać mu owocowy, słodki smak. Blaty ciasta nasącz ponczem (wymieszaj wodę z cukrem i sokiem z cytryny). Przełóż ciasto kremem, także na wierzchniej warstwie. Boki i wierzch tortu wygładź i udekoruj, np. posypką czekoladową.

Sprawdź inne dania z kuchni polskiej.

Jestem pasjonatką wypieków, która od lat tworzy różnorodne słodkości, ale wyłącznie dla najbliższych. Wierzę, że gdyby pieczenie stało się moim zawodem, szybko straciłabym do tego serce. Dla mnie najważniejsza jest radość mojej rodziny, gdy mogą delektować się moimi zdrowymi deserami. W kuchni eksperymentuję z różnymi składnikami, zawsze szukając zdrowszych alternatyw. Uwielbiam dzielić się moimi odkryciami i sprawiać, że zdrowe wypieki stają się równie pyszne jak te tradycyjne.