×

Zupa borówkowa – jak ją zrobić?

Zupa borówkowa

Zupa borówkowa – jak ją zrobić?

Zupa borówkowa to pyszne danie będące zarówno dobrą przystawką, jak i deserem. Do jej przygotowania będziesz potrzebować świeże lub mrożone owoce. Przydadzą się również biszkopciki, które będą zastępowały w niej grzanki. Koniecznie przygotuj ją dla dzieci, np. w trakcie przyjęcia urodzinowego. Na pewno będą zachwycone!

Zupa borówkowa

Zupa borówkowa – składniki:

  • 500 g borówek
  • 3 łyżki cukru
  • 1-2 łyżki gotowego budynku z paczki
  • ok. 6 okrągłych biszkopcików
  • 1,5 l wody
  • 1 cytryna
  • 3 goździki
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Jak przygotować zupę borówkową?

Borówki, cukier, goździki oraz cynamon włóż do garnuszka z wodą. Doprowadź masę do wrzenia i gotuj przez ok. 15 minut. Zupę zagęść masą budyniową, wcześniej mieszając ją z odrobiną wody lub słodkiej śmietanki. Zagotuj, cały czas mieszając

Zupę podawaj ostudzoną z całymi biszkoptami lub z grzankami. Smacznego!

Sprawdź inne dania z kuchni polskiej.

Jestem pasjonatką zdrowego gotowania – choroby pokarmowe zmusiły mnie do bardziej ostrożnego podejścia do tego, co jem, więc nauczyłam się przyrządzać posiłki, które są nie tylko zdrowe, ale też pyszne. Opera to moja wielka miłość; uwielbiam te chwile, gdy mogę zatopić się w muzyce i przenieść w inny świat. Poza tym kocham robótki na drutach. Znajomi często śmieją się, że jestem ich „babcią,”, ale mnie to tylko bawi – nic nie relaksuje mnie bardziej niż wieczór z włóczką i muzyką w tle.