Zupa cebulowa po staropolsku – jak ją zrobić?
Zupa cebulowa po staropolsku to tradycyjne danie, które jest doskonałe na chłodne, jesienne dni. Do jej wykonania warto wcześniej przygotować grzanki. Wykorzystaj do tego chleb żytni, który zaczął czerstwieć. Możesz przygotować z niego grzanki już wcześniej i przechowywać je w szczelnym pojemniku. Dzięki temu będziesz mniej marnować!

Zupa cebulowa po staropolsku – składniki:
- 150 g chleba żytniego
- 200 g cebuli
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 l wody
- 4 żółtka ze świeżych średnich jaj
- 250 ml śmietany 18%
- Sól i pieprz do smaku
Jak przygotować zupę cebulową po staropolsku?
Usuń skórkę z żytniego chleba. Pokrój go w kostkę, aby stworzyć grzanki. Skrop je masłem, a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120°C i wysusz je. Możesz też zrobić to na patelni, jednak wtedy nie będą aż tak chrupkie.
Cebulę obierz i poszatkuj, korzystając z ostrego noża. Na patelni rozgrzej masło klarowane i dodaj do niej cebulę. Smaż ją, aż zmieni swój kolor na złocisty. Do wody dodaj grzanki oraz cebulę. Gotuj na małym ogniu przez ok. 40 minut. Przecedź przez sito. Żółtka ze świeżych jaj rozbełtaj ze śmietaną. Dodaj je do jeszcze ciepłej zupy i zamieszaj. Możesz przez chwilę podgrzać zupę, aby zgęstniała. Następnie dopraw solą oraz pieprzem.
Zupę podawaj razem z łazankami bądź nieosolonymi paluszkami. Smacznego!


