Zupa fasolowa z pastą paprykową – jak zrobić?
Zupa fasolowa z pastą paprykową przypomina smakiem fasolkę po bretońsku, ale jest od niej nieco rzadsza. Przed przygotowaniem, koniecznie kup wytrawne wino, które nada całej potrawie aromatu. Do stworzenia jej będzie konieczna zasmażka, którą wykonasz używając mąki i masła klarowanego. Możesz zastąpić je olejem, jednak nie warto tego robić. Masło bardzo pozytywnie wpływa na smak dania. Do przygotowania wykorzystaj ostre noże, które kupisz na przykład tu: https://gerlach.pl/noze-kuchenne.

Zupa fasolowa z pastą paprykową – składniki:
- 200 g białej perłowej fasoli
- 1,5 l wody
- 2 duże cebule
- 200 g wędzonego boczku
- 50 g kiełbasy, np. myśliwskiej
- 500 ml czerwonego wina wytrawnego
- Bazylia i majeranek do smaku
- pasta z 1 dużej papryki
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła klarowanego
Jak przygotować zupę fasolową?
Dzień przed przygotowaniem fasolkę namocz w przefiltrowanej wodzie. Następnie ugotuj ją, nie zmieniając płynu. Powinna zmięknąć. Uwaga, dzień przed warto przygotować również pastę z papryki, piekąc ją w piekarniku aż zmięknie, a następnie blendując ją.
W tym samym czasie obierz i pokrój cebulę na niewielkie kawałki. Podsmaż ją na patelni. Boczek i kiełbasę również pokrój. Dodaj wszystkie przygotowane składniki do gotującej się fasoli. Gotuj przez ok. 45 minut, aż wszystko zmięknie. Następnie dodaj do zupy wino.
Stwórz na patelni zasmażkę z łyżki mąki masła. Dodaj ją do zupy, cały czas mieszając. Posól, dodaj przyprawy oraz pastę z papryki. Zupa powinna być dość gęsta, ale nie aż tak, jak fasolka po bretońsku. Podawaj ją na ciepło. Dobrze smakuje również kolejnego dnia. Smacznego!


