Zupa kalafiorowa – jak zrobić?
Zupa kalafiorowa wydobędzie wszystkie najlepsze smaki z tej odmiany kapusty warzywnej. Możesz przygotować ją na dwa sposoby: z ziemniakami, lub bez. Jeśli chcesz je dodać, możesz wybrać nieco mniejszy kalafior, tak aby wszystko zmieściło się w garnku. To danie przywoła smak wiosny! Garnek do przygotowania zupy kupisz tutaj: https://gerlach.pl/garnki.

Zupa kalafiorowa – składniki:
- 1,5 l rosołu lub wywaru z warzyw
- 1 duży kalafior
- 200 g włoszczyzny
- 1 żółtko ze średniego jaja
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- sól do smaku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 200 g ziemniaków (opcjonalnie)
Jak przygotować zupę kalafiorową?
Kalafior namocz w słonej wodzie przez ok. 1 godzinę. Podziel go na mniejsze części i ugotuj w rosole lub wywarze warzywnym razem z włoszczyzną pokrojoną na mniejsze kawałki. Uwaga, odlej z niego ok. 120 ml. Gotuj, aż kalafior i pozostałe warzywa zupełnie zmiękną.
Na patelni rozpuść masło i dodaj do niej mąki, tworząc jasnozłotą zasmażkę. Dodaj do niej pozostały, zimny bulion. Wymieszaj dokładnie i zagotuj. Żółtko rozbełtaj z niewielką ilością wody. Obydwie masy stopniowo dodawaj do zupy, mieszając, aż zgęstnieje. Zamiast jajka możesz do zupy dodać śmietany.
Opcjonalnie możesz dodać do zupy ok. 4 ziemniaki (ok. 200 g). Możesz pokroić je w kostkę i dodać do zupy na samym początku gotowania.
Podawaj na porcelanowych talerzach. Smacznego!


