×

Zupa kalafiorowa – jak zrobić?

Zupa kalafiorowa – jak zrobić?

Zupa kalafiorowa wydobędzie wszystkie najlepsze smaki z tej odmiany kapusty warzywnej. Możesz przygotować ją na dwa sposoby: z ziemniakami, lub bez. Jeśli chcesz je dodać, możesz wybrać nieco mniejszy kalafior, tak aby wszystko zmieściło się w garnku. To danie przywoła smak wiosny! Garnek do przygotowania zupy kupisz tutaj: https://gerlach.pl/garnki.

zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa – składniki:

  • 1,5 l rosołu lub wywaru z warzyw
  • 1 duży kalafior
  • 200 g włoszczyzny
  • 1 żółtko ze średniego jaja
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól do smaku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 200 g ziemniaków (opcjonalnie)

Jak przygotować zupę kalafiorową?

Kalafior namocz w słonej wodzie przez ok. 1 godzinę. Podziel go na mniejsze części i ugotuj w rosole lub wywarze warzywnym razem z włoszczyzną pokrojoną na mniejsze kawałki. Uwaga, odlej z niego ok. 120 ml. Gotuj, aż kalafior i pozostałe warzywa zupełnie zmiękną.

Na patelni rozpuść masło i dodaj do niej mąki, tworząc jasnozłotą zasmażkę. Dodaj do niej pozostały, zimny bulion. Wymieszaj dokładnie i zagotuj. Żółtko rozbełtaj z niewielką ilością wody. Obydwie masy stopniowo dodawaj do zupy, mieszając, aż zgęstnieje. Zamiast jajka możesz do zupy dodać śmietany.

Opcjonalnie możesz dodać do zupy ok. 4 ziemniaki (ok. 200 g). Możesz pokroić je w kostkę i dodać do zupy na samym początku gotowania.

Podawaj na porcelanowych talerzach. Smacznego!

Sprawdź, jak przygotować inne dania z kuchni polskiej.

Jestem pasjonatką zdrowego gotowania – choroby pokarmowe zmusiły mnie do bardziej ostrożnego podejścia do tego, co jem, więc nauczyłam się przyrządzać posiłki, które są nie tylko zdrowe, ale też pyszne. Opera to moja wielka miłość; uwielbiam te chwile, gdy mogę zatopić się w muzyce i przenieść w inny świat. Poza tym kocham robótki na drutach. Znajomi często śmieją się, że jestem ich „babcią,”, ale mnie to tylko bawi – nic nie relaksuje mnie bardziej niż wieczór z włóczką i muzyką w tle.