Zupa królewska z mięsem wołowym – jak ją zrobić?
Zupa królewska z mięsem wołowym, której bazą jest aromatyczny rosół będzie doskonałą przystawką do każdej uczty. Dodatek słodkiego wina nadaje jej wyjątkowego aromatu. Konieczne jest dodanie do niej mięsa wołowego – może pochodzić z rosołu, z którego przygotujesz wywar.

Zupa królewska z mięsem wołowym – składniki:
- 2 l rosołu
- 600 g mięsa wołowego, ugotowanego
- 3 żółtka
- 50 g masła
- 10 g mąki
- ½ listka laurowego
- 1 cebula
- 1 goździk
- sól
- 4-6 łyżek wina słodkiego
- 1 natka pietruszki
Jak przygotować zupę królewską z mięsem wołowym?
Wyciągnij patelnię. Rozpuść na niej masło i dodaj mąkę. Stwórz lekko zarumienioną zasmażkę. Dodaj do niej odrobinę rosołu, tworząc nieco luźniejszą masę. Dodaj ją do pozostałego rosołu i gotuj przez 30 minut na niewielkiej mocy kuchenki.
Odstaw zupę z gotowania. Dodaj do niej wino, zasmażkę i żółtka. Wymieszaj. Zupa powinna zgęstnieć. Jeśli jest taka potrzeba, możesz jeszcze przez chwilę ją podgrzać na małej mocy kuchenki. Zupę dopraw do smaku. Podawaj z porcją pietruszki oraz mięsa.


