×

Zupa królewska z mięsem wołowym – jak ją zrobić?

Zupa królewska z mięsem wołowym – jak ją zrobić?

Zupa królewska z mięsem wołowym, której bazą jest aromatyczny rosół będzie doskonałą przystawką do każdej uczty. Dodatek słodkiego wina nadaje jej wyjątkowego aromatu. Konieczne jest dodanie do niej mięsa wołowego – może pochodzić z rosołu, z którego przygotujesz wywar.

zupa królewska z mięsem wołowym

Zupa królewska z mięsem wołowym – składniki:

  • 2 l rosołu
  • 600 g mięsa wołowego, ugotowanego
  • 3 żółtka
  • 50 g masła
  • 10 g mąki
  • ½ listka laurowego
  • 1 cebula
  • 1 goździk
  • sól
  • 4-6 łyżek wina słodkiego
  • 1 natka pietruszki

Jak przygotować zupę królewską z mięsem wołowym?

Wyciągnij patelnię. Rozpuść na niej masło i dodaj mąkę. Stwórz lekko zarumienioną zasmażkę. Dodaj do niej odrobinę rosołu, tworząc nieco luźniejszą masę. Dodaj ją do pozostałego rosołu i gotuj przez 30 minut na niewielkiej mocy kuchenki.

Odstaw zupę z gotowania. Dodaj do niej wino, zasmażkę i żółtka. Wymieszaj. Zupa powinna zgęstnieć. Jeśli jest taka potrzeba, możesz jeszcze przez chwilę ją podgrzać na małej mocy kuchenki. Zupę dopraw do smaku. Podawaj z porcją pietruszki oraz mięsa.

Sprawdź inne dania z kuchni polskiej.

Jestem pasjonatką zdrowego gotowania – choroby pokarmowe zmusiły mnie do bardziej ostrożnego podejścia do tego, co jem, więc nauczyłam się przyrządzać posiłki, które są nie tylko zdrowe, ale też pyszne. Opera to moja wielka miłość; uwielbiam te chwile, gdy mogę zatopić się w muzyce i przenieść w inny świat. Poza tym kocham robótki na drutach. Znajomi często śmieją się, że jestem ich „babcią,”, ale mnie to tylko bawi – nic nie relaksuje mnie bardziej niż wieczór z włóczką i muzyką w tle.