Zupa-krem ze szparagów – jak ją przygotować?
Zupa krem ze szparagów to pyszne, sezonowe danie, do którego przygotowania nie potrzebujesz mięsa. Dlatego też doskonale sprawdzi się dla wegetarian oraz osób, które je po prostu ograniczają. Warto doprawić ją gałką muszkatołową. Dzięki temu nabierze pełni swoich aromatów. Możesz do jej przygotowania użyć również mrożonych szparagów, dzięki czemu będziesz cieszyć się smakiem lata także późnią jesienią, czy zimą.

Zupa-krem ze szparagów – składniki:
- 400 g szparagów
- 1 l wody
- 40 g masła
- 40 g mąki
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki cukru
- sól wg. uznania
- 120 ml śmietanki 18%
- starta gałka muszkatołowa wg. uznania
- 1 pęczek natki pietruszki
Jak przygotować zupę-krem ze szparagów?
Obierz szparagi. Opłucz je i ugotuj w wodzie z solą oraz cukrem. W tym czasie ugotuj również jajka na twardo. Gdy wystygną, posiekaj je na drobne kawałeczki.
Po ugotowaniu szparagi przetrzyj przez sito albo zblenduj. Nie wylewaj wody! Na patelni rozpuść masło i dodaj do niego mąkę, tworząc jasnozłotą zasmażkę. Możesz rozcieńczyć ją wodą ze szparagów. Następnie połącz ją z pozostałą częścią powstałego wywaru. Dodaj do niego również zblendowane szparagi. Zupę dopraw według uznania solą oraz gałką muszkatołową.
Zupę zdejmij z ognia. Dodaj do niej śmietanę, jajka oraz posiekaną natkę pietruszki. Smacznego!


