×

Czeskie jedzenie obok którego nie przejdziesz obojętnie!

Czeskie jedzenie

Czeskie jedzenie obok którego nie przejdziesz obojętnie!

Czechy zachwycają nas swoją kulturą, niepowtarzalnym klimatem i swojskością. Tym, co między innymi sprawia, że jeździmy tam tak często jest czeskie jedzenie, które nieco różni się od tego, co na co dzień jemy w Polsce. Będąc u naszych południowych sąsiadów koniecznie spróbować musisz tych kilku dań i sprawdzić, czy Ciebie tak samo jak rzesze turystów zachwycą swoim oryginalnym smakiem!

Czeskie jedzenie

Czeskie jedzenie – czego trzeba spróbować będąc u naszych sąsiadów?

Jedzenie jest częścią kultury i tradycji narodowej, a kosztując lokalne potrawy, możemy zdecydowanie lepiej poczuć klimat miejsca, do którego przyjechaliśmy. Nie każde danie musi zasmakować nam za pierwszym razem, warto jednak spróbować te najbardziej popularne i kultowe dania. Czeskie jedzenie z pewnością czymś Cię zachwyci!

Smażony ser z frytkami – połączenie tylko dla osób z mocną wątrobą!

Jednym z najpopularniejszych czeskich dań jest smażony ser, często w panierce, podawany z frytkami lub ziemniakami oraz sosem tatarskim lub zwykłym ketchupem. To połączenie zdecydowanie nie jest dla każdego, ale jeśli lubisz kaloryczne i ciężkostrawne jedzenie to na pewno zachwycisz się tradycyjnym czeskim smażonym serem!

Zaletą tego dania jest to, że bardzo szybko się je przygotowuje, a ilość kalorii zawarta w jednej porcji uchroni nas przed głodem na długie godziny. W niektórych restauracjach lub knajpach smażony ser z frytkami podawany jest jako przystawka, nie dajcie się jednak zmylić. Jeśli samodzielnie zjecie cały kawałek – raczej już nie zostanie wam ani trochę miejsca na drugie danie, ani tym bardziej deser!

Knedliki, czyli pomysł na lekki obiad

Jeśli akurat masz ochotę na lekki obiad lub chcesz przekąsić coś delikatnego przed kolacją to koniecznie spróbuj knedlików. Swoim smakiem i kształtem przypominają nieco wielkopolskie pyzy, a podawać je można na dwa sposoby – z nadzieniem lub bez.

Knedliki bez nadzienia najczęściej przygotowywane są na parze, a następnie krojone w plastry i podawane z sosem pieczeniowym z dodatkiem kapusty lub innego warzywa. W wersji z nadzieniem najczęściej spotkać je możemy na słodko – z owocami i podawane z odrobiną słodkiej śmietanki.

Czasem danie to serwowane jest jako deser (w wersji na słodko) lub jako przystawka (w wersji na słono). Jeśli jednak knedliki podaje się z warzywami, sosem i kawałkiem mięsa, mogą one wystarczyć za pełnowymiarowy obiad.

Czeskie jedzenie

Czeska kwaśnica, dla miłośników polskiego kapuśniaka

Czeskie jedzenie czasem podobne jest do tego, co jemy w Polsce. Właśnie tak jest w przypadku kwaśnicy, która swoim smakiem i wyglądem przypomina nasz kapuśniak. Zupa ta występować może w dwóch głównych wariantach – z dodatkiem kwaśnej śmietany i bez niej. Wersję zabielaną najczęściej spotkać można na Morawach, jednak nie jest to regułą.

Oprócz kiszonej kapusty, w kwaśnicy znajdzie się też kawałki mięsa, ziemniaki, często paprykę, a nawet grzyby. Najlepiej smakuje podawana z grubą skibką świeżego chleba z chrupiącą skórką posmarowanego grubą warstwą masła.

Polędwica w śmietanie i z warzywami

Polędwica w śmietanie to bardzo tradycyjne danie, nie ma jednak jednego wzorcowego przepisu, którego trzeba się trzymać. To, w jaki sposób należy je przygotowywać nie jest uzależnione tylko od konkretnego regionu Czech, a receptura może różnić się w każdym domu, nawet jeśli wszystkie znajdują się na tej samej ulicy!

To tradycyjne czeskie danie najczęściej serwowane jest z knedlikami lub ziemniakami, sosem śmietanowym oraz warzywami. Niektórzy uważają, że warzywa dusi się razem z mięsem, a inni wręcz przeciwnie – wszystkie składniki przygotowują oddzielnie. Ilu kucharzy, tyle wersji, dlatego najlepiej skosztować to danie w kilku miejscach i wybrać swój ulubiony jego wariant.

Kulajda, czyli kremowa zupa grzybowa

Kolejnym daniem, którego musisz spróbować będąc w Czechach jest kulajda, czyli tradycyjna kremowa zupa grzybowa. Tak jak w przypadku wielu innych potraw, także w jej przypadku nie ma jednego przepisu uznanego za wzorcowy, a każdy przygotowuje tę zupę odrobinę po swojemu.

Najczęściej jednak kulajda ma postać zupy krem, zrobionej ze śmietany, jajek, ziemniaków, przypraw oraz grzybków, które nadają jej specyficzny smak i aromat. Warto podawać ją ze świeżą pietruszką, ponieważ jest wtedy nieco bardziej intensywna i wyrazista w smaku.

Czeskie jedzenie – które desery są najlepsze?

Czeskie jedzenie to nie tylko zupy oraz dania obiadowe, a dla miłośników słodyczy także coś się znajdzie. Oprócz knedlików z owocami i śmietaną w Czechach spróbować można wielu innych słodkich dań. Sprawdź, które są warte skosztowania!

Czeskie jedzenie

Trdelnik, potocznie nazywany trdlo

Trdelnik, potocznie nazywany trdlo to bardzo popularny w Czechach, głównie w Pradze, deser przygotowywany z ciasta drożdżowego. Swoim wyglądem bardzo przypomina węgierskie kołacze i to najprawdopodobniej one stały się inspiracją to stworzenia tego deseru.

Trdlo, z którego formuje się kształt wałka, pieczony jest nad ogniem, a następnie posypywany jest cukrem, cynamonem, orzechami lub inną posypką. Często podawany jest z bitą śmietaną, słodkimi sosami do lodów i innymi dodatkami. Jedząc go można się nieco ubrudzić, jednak ten smak zdecydowanie jest tego warty!

Buchty z owocami, czyli słodka przekąska

Kolejnym znanym i pysznym czeskim deserem przygotowywanym na bazie ciasta drożdżowego są buchty, czyli słodkie bułeczki nadziewane owocami i podawane z cukrem. Mogą one mieć także formę nieco bardziej zbliżoną do polskich drożdżówek.

W zależności od tego, na co akurat mamy ochotę, buchty kupić można w wersji z nadzieniem owocowym lub bez niego. Jeśli zdecydujemy się na wersję suchą, w domu podawać ją można z dowolnymi dodatkami – cukrem, bitą śmietaną, gałką lodów lub bez niczego. W każdym z tych wariantów będą pyszne, więc najlepiej skosztować je pod różnymi postaciami!

Podsumowując, czeskie jedzenie jest naprawdę zróżnicowane i w restauracjach możemy znaleźć prawdziwe kulinarne perełki. Większość dań jest zróżnicowana regionalnie, dlatego nie ograniczaj się do spróbowania ich tylko w jednym miejscu. Smacznego i udanych kulinarnych przygód!

Dowiedz się więcej o kuchni Europy.

Cześć, jestem Martyna, dla znajomych Tinka, współautorka bloga. Moją pasją jest odkrywanie nowych sposobów na szybkie przygotowanie smacznych dań. Choć uwielbiam tradycyjną kuchnię polską, nie ograniczam się tylko do niej. Zawsze jestem gotowa na kulinarne eksperymenty, które pozwalają mi łączyć różnorodne smaki i techniki z całego świata. Moim celem jest dzielenie się z Wami przepisami, które są nie tylko pyszne, ale też łatwe do wykonania, nawet gdy czas nie gra na naszą korzyść. Dołączcie do mnie, aby odkryć, jak przyjemne i inspirujące może być gotowanie!