×

Kuchnia chińska, czyli co przygotować w domu

kuchnia chińska

Kuchnia chińska, czyli co przygotować w domu

Jedną z najstarszych kuchni na świecie jest kuchnia chińska. Jej potrawy są znane i lubiane nawet w najbardziej odległych zakątkach. Dania chińskie to niezliczone możliwości dla kucharzy. Poznajcie techniki kulinarne i różnorodne składniki, które oferuje kultura kulinarna Chin i dowiedzcie się, co możecie przygotować samodzielnie w domu!

kuchnia chińska

Kuchnia chińska — tradycja i historia

Kuchnia chińska to przede wszystkim jej długa historia. Pochodzące z niej przepisy są naprawdę stare, a niektóre z nich doczekały się wielu różnych wariacji i nowoczesnych interpretacji. Samo pojęcie chińskiej kuchni jest szalenie obszerne. Mieści bowiem wiele dań i przepisów, które pochodzą z różnych części Chin. I tak wyróżnia się m.in. kuchnię pekińską, szanghajską, syczuańską, kantońską czy hunańską. Dania tych kuchni różnią się techniką przygotowania, strukturą, składnikami i pikantnością.

Jak przygotować chińskie dania?

Dania chińskie cieszą się ogromną różnorodnością smaków i aromatów. Od wyrazistych i pikantnych dań mięsnych, po delikatne i subtelne zupy i zaskakujące desery. Najpopularniejsze metody przygotowania jedzenia to gotowanie na parze, smażenie w głębokim tłuszczu czy szybkie podsmażanie w woku. To, jaką metodę przygotowywania potraw wybierzecie, zależy od przepisu i Waszych umiejętności oraz możliwości.

Dania chińskie — proste przepisy

Kuchnia chińska to przede wszystkim dania na bazie ryżu, makaronu, świeżych warzyw, tofu, grzybów, pędów bambusa i różnych rodzajów mięs i ryb. Jedne dania są bardziej pikantne, inne delikatniejsze, jednak na pewno wobec żadnego nie da się przejść obojętnie. Warto też pamiętać, że chińska kuchnia to czysty przykład na gotowanie w stylu zero waste. W chińskiej kuchni nic bowiem nie powinno się zmarnować.

kuchnia chińska

Słynna kaczka po pekińsku

To jedno z bardziej znanych dań kuchni chińskiej. Kaczka po pekińsku to prawdziwy rarytas! Charakteryzuje się chrupiącą skórką i miękkim, soczystym mięsem. Kluczem do sukcesu udanej kaczki po pekińsku jest czas jej przygotowania. Kaczka jest marynowana, suszona, glazurowana i pieczona. Każde z tych działań wpływa na końcowy sukces i niezwykły smak tego dania. Sam proces serwowania kaczki też wymaga odrobiny doświadczenia. Popularnym dodatkiem do tego dania są placki oraz świeże warzywa.

Makaron po chińsku – Chow Mein

To popularny makaron chiński, który znany jest dobrze na całym świecie. Przygotowany jest z makaronu jajecznego, który jest gotowany, a następnie smażony z warzywami i mięsem. Najczęściej w daniu tym znajdziecie kurczaka lub wieprzowinę. Danie to jest niezwykle aromatyczne przez dodane do niego składniki i przyprawy: imbir, czosnek, sos ostrygowy czy sos sojowy. Chow Mein to danie, które doskonale sprawdzi się jako szybki i pożywny lunch albo lekka kolacja.

Chińskie pierożki won ton

Chińskie pierożki won ton to prawdziwa wizytówka kuchni chińskiej. Najczęściej są one podawane z zupą o tej samej nazwie. Jest to klasyczny bulion wołowy, wieprzowy lub drobiowy z dodatkiem sosów. Same pierożki przygotowuje się z czterech składników: mąki ryżowej, pszennej, gorącej wody i soli. Grubość ciasta do pierożków zależy od sposobu obróbki. Grubsze ciasto będzie lepsze do smażenia, a cieńsze do gotowania.

kuchnia chińska

Puszyste bułeczki Bao

To chiński przysmak małych i dużych łasuchów. Wykonanie bułeczek jest jednak nie lada wyzwaniem. Puszystość tego pieczywa zawdzięcza się nie tylko drożdżom, ale także specjalnej technice przygotowania, czyli tzw. parowaniu. Tradycyjne bułeczki bao są puszyste, białe, wilgotne i błyszczące. Bułeczki bao serwuje się z warzywami, sałatą i dodatkami jak owoce morza czy mięso przygotowane w tempurze. Można je także serwować z warzywnymi farszami i sosami.

Słodko-kwaśna wieprzowina w chińskim stylu

Danie to należy do jednej z ulubionych chińskich potraw. Specyfika smaku, czyli zrównoważona kwaśność ze słodyczą, daje niezapomniane doznania smakowe. Wieprzowinę (najczęściej mięso polędwicy) obtacza się w panierce z mąki kukurydzianej, a następnie smaży na złoty kolor. Mięso powinno być jednocześnie soczyste i chrupiące. Danie serwuje się ze świeżymi warzywami jak papryka, marchewka czy cebula. Często dodaje się również ananas. Wieprzowinę można podawać z dodatkiem ryżowego makaronu.

Dim sum, czyli chińska przekąska

Dim sum to nazwa popularnej przekąski. Mogą to być bułeczki, pierożki, a także małe dania. Dim sum to chiński lunch serwowany w czasie południowej herbaty. Popularnym sposobem podania dim sum są pierożki wykonane z podobnego ciasta, z którego robi się pierożki won ton. Zazwyczaj nadziewa się je mięsem (wieprzowiną) oraz marchewką, porem, kolendrą, a także papryczkami chili. Przekąski dim sum to świetna okazja, aby eksperymentować z różnymi smakami i teksturami.

Mapo tofu, czyli syczuańskie danie „wizytówka”

Ponoć nazwa tego dania ma związek z jego autorką, starszą panią o charakterystycznej twarzy z bliznami po ospie (ma- oznacza blizny, a po-„stara”). Głównym składnikiem mapo tofu jest oczywiście tofu, ale oprócz niego znajdziemy tutaj mieloną wołowinę oraz sos z fermentowanej fasoli. Danie to jest dość pikantne, a wszystko za sprawą chili i syczuańskiego pieprzu. Najczęściej podaje się je z ryżem oraz sałatką z marynowanego w occie ogórka.

Mamy nadzieję, że nasze przepisy na dania chińskie będą wspaniałą inspiracją do tego, aby spróbować tej wyjątkowej kuchni i poznać jej smak, tradycje oraz unikalny aromat.

Dowiedz się więcej o naszym blogu tutaj.

Przez wiele lat podróżowałem, odkrywając różnorodne kultury i smaki. Teraz, ze względu na zdrowie, nie mogę już podróżować, więc skupiłem się na gotowaniu. Tworzę niepowtarzalne dania z różnych zakątków świata dla swoich bliskich, przenosząc smaki moich podróży do naszej kuchni.