Faszerowane bakłażany po grecku z piekarnika
Faszerowane bakłażany po grecku to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Są naprawdę smaczne i dość proste w przygotowaniu. Możesz zapiec je również na grillu, np. owijając je w folię aluminiową.

Faszerowane bakłażany po grecku — składniki
- 2 małe bakłażany
- 30 g masła
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 150 g długo ziarnistego ryżu
- 10 ml oregano
- 1 szczypta cynamonu
- sól i pieprz wg. uznania
- 120 g pomidorów bez skórki i pestek
Składniki na danie dla 4 osób.
Jak przygotować faszerowane bakłażany po grecku?
Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180℃. Następnie bakłażany zawiń w folię aluminiową i zapiekaj przez 20 minut. Gdy zmiękną, odstaw je do ostudzenia.
Przetnij bakłażany na pół, a następni wydrąż środek. Wewnętrzna warstwa powinna mieć grubość ok. 1-2 cm. Dzięki temu utworzy skorupkę.
Na patelni rozpuść masło. Dodaj posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez wyciskacz czosnek. Podduś, aby cebula zmiękła. Następnie posiekaj miąższ bakłażanów i dodaj go do cebuli. Po ok. 5 minutach duszenia dodaj pozostałe składniki.
Połówki bakłażanów napełniaj farszem. Umieść je w naczyniu żaroodpornym bądź na blaszce co pieczenia. Zapiekaj przez 20 minut. Na końcu ozdób natką pietruszki. Smacznego!


