×

Faszerowane bakłażany po grecku z piekarnika

Faszerowane bakłażany po grecku

Faszerowane bakłażany po grecku z piekarnika

Faszerowane bakłażany po grecku to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Są naprawdę smaczne i dość proste w przygotowaniu. Możesz zapiec je również na grillu, np. owijając je w folię aluminiową.

Faszerowane bakłażany po grecku

Faszerowane bakłażany po grecku — składniki

  • 2 małe bakłażany
  • 30 g masła
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g długo ziarnistego ryżu
  • 10 ml oregano
  • 1 szczypta cynamonu
  • sól i pieprz wg. uznania
  • 120 g pomidorów bez skórki i pestek

Składniki na danie dla 4 osób.

Jak przygotować faszerowane bakłażany po grecku?

Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180℃. Następnie bakłażany zawiń w folię aluminiową i zapiekaj przez 20 minut. Gdy zmiękną, odstaw je do ostudzenia.

Przetnij bakłażany na pół, a następni wydrąż środek. Wewnętrzna warstwa powinna mieć grubość ok. 1-2 cm. Dzięki temu utworzy skorupkę.

Na patelni rozpuść masło. Dodaj posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez wyciskacz czosnek. Podduś, aby cebula zmiękła. Następnie posiekaj miąższ bakłażanów i dodaj go do cebuli. Po ok. 5 minutach duszenia dodaj pozostałe składniki.

Połówki bakłażanów napełniaj farszem. Umieść je w naczyniu żaroodpornym bądź na blaszce co pieczenia. Zapiekaj przez 20 minut. Na końcu ozdób natką pietruszki. Smacznego!

Dowiedz się więcej na temat kuchni greckiej!

Zakochałam się w kuchni Azji, co zmotywowało mnie do nauki gotowania. Teraz próbuję swoich sił w tworzeniu dań z całego świata, choć wciąż mam ogromną słabość do azjatyckich smaków. Moje kulinarne podróże są pełne eksperymentów i odkryć, którymi chętnie dzielę się z innymi.