×

Domowe żelki — jak zrobić je w zdrowszej wersji?

Domowe żelki — jak zrobić je w zdrowszej wersji?

Zrobienie domowych żelek nie jest wcale tak trudne, jak niektórym osobom może się wydawać. Do ich przygotowania potrzebować będziesz zaledwie kilku składników i uzyskać możesz taki smak, jaki tylko sobie wymarzysz! Koniecznie dowiedz się więc, jak zrobić domowe żelki w zdrowej wersji wykorzystując to, co masz akurat w kuchni!

Domowe żelki

Dlaczego warto przygotować domowe żelki?

Kto nie lubi żelek? Słodkie, kwaśne, z pianką lub bez niej, w każdym możliwym kształcie i rozmiarze. Jedyny problem to ich skład – mnóstwo cukru, chemicznych składników i sztucznych barwników.

Na szczęście bardzo łatwo możesz samodzielnie zrobić domowe żelki! Potrzebować będziesz do tego zaledwie 3 lub 4 składniki, specjalnych foremek i odrobiny wolnego miejsca w lodówce.

Truskawkowe domowe żelki – łatwy przepis

Jeśli Twoje dzieci uwielbiają żelki, to zadbaj o ich zdrowie i przygotuj je samodzielnie w domu. Dzięki temu nie będą zawierały tylu sztucznych dodatków i cukru, ale na pewno będą równie dobre. Wypróbuj ten przepis na truskawkowe zdrowe żelki!

Co będzie potrzebne?

  • 500 g świeżych truskawek (zastąpić je możesz też np. malinami)
  • 3 łyżki miodu
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 30 g pektyny
  • Specjalne foremki do żelek

Truskawkowe zdrowe żelki – przygotowanie krok po kroku

  1. Świeże truskawki dokładnie umyj pod letnią bieżącą wodą. Następnie wytnij szypułki, pokrój owoce w ćwiartki i za pomocą blendera zmiksuj je na jednolity mus.
  2. Do musu owocowego dodaj miód i ponownie całość dokładnie zmiksuj.
  3. Przekrój cytrynę na pół i wyciśnij  z niej sok. Następnie przelej go przez sitko o małych oczkach, tak żeby oddzielić pestki i fragmenty miąższu. Sok dodaj do przygotowanej wcześniej masy.
  4. Przelej mus do garnuszka i go podgrzej. Do gorącego musu powoli dodawaj pektynę i cały czas mieszaj tak, aby składniki równomiernie się wymieszały.
  5. Gorący mus przelej do foremek do żelek i odstaw go do schłodzenia. Czasem wystarczą 3 godziny, aby masa stężała, a czasem potrzebować będziesz całej nocy. Dlatego przed wyciśnięciem zawartości foremek, upewnij się, że są one już odpowiednio sztywne. Gotowe!
domowe żelki

Domowe żelki na przeziębienie – smaczne i wzmacniające odporność!

Domowe żelki to nie tylko świetny pomysł na deser lub słodką przekąskę. Jeśli masz małe dziecko, które często choruje lub Ty sam przez całą jesień i zimę jesteś przeziębiony to koniecznie wypróbuj przepis na domowe żelki wzmacniające odporność! Dzięki nim częste wizyty u lekarza nie będą już koniecznością, a nawet krótki spacer w deszczu nie będzie kończył się uciążliwym katarem i kaszlem.

Żelki z bzu to świetny pomysł na poprawienie odporności, szczególnie dla dzieci, które często chorują. Bez ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe i czasami zmniejsza ból gardła. Oczywiście pamiętaj, że nie mogą one zastąpić leczenia i leków przepisanych przez lekarza!

Co będzie potrzebne?

  • 1 szklanka mocnego domowego wywaru lub soku z czarnego bzu
  • 0,25 szklanki naparu z imbiru
  • 0,25 szklanki soku malinowego (lub truskawkowego, jeżynowego, borówkowego, jagodowego lub dowolnego innego, który najbardziej lubisz)
  • 6 lekko czubatych łyżek żelatyny (lub w wersji wegańskiej – pektyny)
  • Kilka łyżek miodu (w zależności od tego, jak słodki jest sok owocowy i z czarnego bzu)
  • Przyprawy korzenne – opcjonalnie
  • Specjalne foremki do żelek lub silikonowe foremki do babeczek

Domowe żelki na przeziębienie – przygotowanie krok po kroku

  1. Przesyp żelatynę do małej miseczki i zalej ją kilkoma łyżkami wody aby napęczniała.
  2. Do rondelka przelej napar imbirowy i delikatnie go podgrzej. Dodaj do niego miód i mieszaj, aż całość się rozpuści.
  3. W osobnym rondelku podgrzej napar z bzu. Kiedy będzie gorący, dodaj do niego żelatynę, przyprawy i sok malinowy. Przez cały czas bardzo intensywnie mieszaj, aby nie powstały grudki, a wszystkie produkty się równomiernie wymieszały. Następnie dodaj napar imbirowy pomieszany z miodem.
  4. Płynną masę przelej do foremek na żelki lub foremek do babeczek. Jeśli korzystasz z tych drugich to zalej je do maksymalnie 1,5 centymetra wysokości. Następnie poczekaj aż zawartość foremek nieco wystygnie i przełóż je do lodówki.
  5. Poczekaj aż masa całkowicie stężeje. W zależności od ilości żelatyny i cukru mogą wystarczyć 3 godziny, ale czasem zdarza się, że masa potrzebuje znacznie więcej czasu.
  6. Kiedy żelki całkowicie stężeją, wyciągnij je z foremek i gotowe! Jeśli korzystałeś z foremek do babeczek to pokroić możesz żelki na mniejsze kawałeczki.

Żelki trzymaj w lodówce, spokojnie zachowają swoją świeżość nawet przez 1,5 tygodnia!

Domowe żelki z owocami – przepis na kolorowe słodycze dla dzieci

Jeśli Twoje dzieci lubią kolorowe żelki, to z łatwością możesz przygotować je samodzielnie w domu. Potrzebować będziesz do tego tylko sporo owoców i ani grama cukru! Koniecznie dowiedz się, jak to zrobić!

Co będzie potrzebne?

  • 500 g świeżych i różnorodnych owoców
  • Kilka łyżek miodu (w zależności od tego, jak słodkie są owoce)
  • 30 g żelatyny
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • Specjalne foremki do żelek

Domowe żelki z owocami – przygotowanie krok po kroku

  1. Umyj owoce i pokrój je w ćwiartki. W zależności, jakie żelki chcesz zrobić, wszystkie owoce możesz zblendować razem lub każdy rodzaj osobno. Zrób z nich gładki mus.
  2. Do musu owocowego dodaj miód i ponownie całość dokładnie zmiksuj.
  3. Przekrój cytrynę na pół i wyciśnij  z niej sok. Następnie przelej go przez sitko o małych oczkach, tak żeby oddzielić pestki i fragmenty miąższu. Sok dodaj do przygotowanej wcześniej masy.
  4. Przelej mus do garnuszka i go podgrzej. Do gorącego musu powoli dodawaj pektynę i cały czas mieszaj, tak aby składniki równomiernie się wymieszały.
  5. Gorący mus przelej do foremek do żelek i odstaw go do schłodzenia. Czasem wystarczą 3 godziny, aby masa stężała, a czasem potrzebować będziesz całej nocy. Dlatego przed wyciśnięciem zawartości foremek, upewnij się, że są one już odpowiednio sztywne. Gotowe!

Tak przygotowane żelki będą świetnie wyglądały na stole i z pewnością zastąpią te, które do tej pory kupowaliście w sklepach. Jeśli chcesz nieco urozmaicić ich smak, możesz posypać je kwaśnym proszkiem. Smacznego!

Sprawdź też, jak zrobić inne zdrowe przepisy!

Jestem pasjonatką zdrowego gotowania – choroby pokarmowe zmusiły mnie do bardziej ostrożnego podejścia do tego, co jem, więc nauczyłam się przyrządzać posiłki, które są nie tylko zdrowe, ale też pyszne. Opera to moja wielka miłość; uwielbiam te chwile, gdy mogę zatopić się w muzyce i przenieść w inny świat. Poza tym kocham robótki na drutach. Znajomi często śmieją się, że jestem ich „babcią,”, ale mnie to tylko bawi – nic nie relaksuje mnie bardziej niż wieczór z włóczką i muzyką w tle.