×

Pomarańczowy torcik portugalski — jak go zrobić?

Pomarańczowy torcik portugalski

Pomarańczowy torcik portugalski — jak go zrobić?

Ciasto pomarańczowe trafiło do Portugalii wraz z pojawieniem się na półwyspie Arabów. To tradycyjny, lokalny wypiek, którego po prostu trzeba spróbować w trakcie wycieczki do tego kraju. W zaciszu własnego domu możesz zaś stworzyć torcik zainspirowany tradycyjnym wypiekiem. Jego aromatyczny zapach sprawi, że każdy domownik z chęcią po niego sięgnie! Stwórz pomarańczowy torcik portugalski.

Pomarańczowy torcik portugalski

Pomarańczowy torcik portugalski – składniki

Składniki na ciasto torciku

  • 5 jajek średniej wielkości
  • 110 g drobnego cukru do wypieków
  • 30 g mąki pszennej tortowej
  • 80 g bułki tartej
  • 1 łyżka posiekanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka posiekanych migdałów

Składniki na maślany krem

  • 200 g masła
  • 90 g cukru pudru
  • 1 żółtko ze średniej wielkości jajka
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego

Składniki na herbaciany poncz

  • 120 ml mocnej herbaty
  • 1 łyżeczka cukru

Składnik na polewę

  • 100 g czekolady deserowej
  • 60 ml wody
  • 1 łyżeczka masła

Ponadto do torciku przyda się też:

  • Pomarańcza (wg. uznania, do dekoracji)

Jak przygotować pomarańczowy torcik portugalski?

Wyjmij masło z lodówki i doprowadź je do temperatury pokojowej. Utrzyj je z cukrem. Rozdziel żółtka od białek i te pierwsze stopniowo dodawaj do ucieranego masła. Następnie stopniowo dodawaj mąkę, bułkę, skórkę pomarańczową i posiekane migdały. Wymieszaj wszystko delikatnie za pomocą szpatułki.

Upiecz ciasto w tortownicy silikonowej w temperaturze 180°C przez 25 minut. Gdy wystygnie, najlepiej następnego dnia po upieczeniu, przekrój je na dwa blaty.

Masło ucieraj z cukrem pudrem oraz żółtkiem. Do kremu dodaj aromat. Następnie jeden z biszkoptowych blatów nasącz posłodzoną herbatą, nałóż na niego masę maślaną i przykryj drugim blatem.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Dodaj do niej masło i mieszaj wszystko do rozpuszczenia. Gdy masa delikatnie się ostudzi, polej nią tort, włącznie z bokami. Wierzch udekoruj kawałkami pomarańczy według uznania.

Sprawdź inne dania kuchni portugalskiej.

Moja przygoda z gotowaniem zaczęła się stosunkowo niedawno, w 2021 roku, kiedy to odkryłam, że gotowanie może być pasjonujące i twórcze. Przez lata nie rozumiałam, co inni w tym widzą, ale wszystko zmieniło się, gdy zaczęłam eksplorować kulinarny świat przez poradniki na platformach społecznościowych. Teraz gotowanie stało się dla mnie prawdziwą pasją. Wciąż rozwijam swoje umiejętności, uczęszczając na różnorodne kursy kulinarne, które pozwalają mi zgłębiać tajniki sztuki kulinarnej. Szczególnie przyciągają mnie bardziej skomplikowane dania, które wymagają większej wiedzy i umiejętności. Cenię sobie wyzwanie i satysfakcję, jaką daje mi tworzenie czegoś wyjątkowego i pysznego.