Pomarańczowy torcik portugalski — jak go zrobić?
Ciasto pomarańczowe trafiło do Portugalii wraz z pojawieniem się na półwyspie Arabów. To tradycyjny, lokalny wypiek, którego po prostu trzeba spróbować w trakcie wycieczki do tego kraju. W zaciszu własnego domu możesz zaś stworzyć torcik zainspirowany tradycyjnym wypiekiem. Jego aromatyczny zapach sprawi, że każdy domownik z chęcią po niego sięgnie! Stwórz pomarańczowy torcik portugalski.

Pomarańczowy torcik portugalski – składniki
Składniki na ciasto torciku
- 5 jajek średniej wielkości
- 110 g drobnego cukru do wypieków
- 30 g mąki pszennej tortowej
- 80 g bułki tartej
- 1 łyżka posiekanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka posiekanych migdałów
Składniki na maślany krem
- 200 g masła
- 90 g cukru pudru
- 1 żółtko ze średniej wielkości jajka
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
Składniki na herbaciany poncz
- 120 ml mocnej herbaty
- 1 łyżeczka cukru
Składnik na polewę
- 100 g czekolady deserowej
- 60 ml wody
- 1 łyżeczka masła
Ponadto do torciku przyda się też:
- Pomarańcza (wg. uznania, do dekoracji)
Jak przygotować pomarańczowy torcik portugalski?
Wyjmij masło z lodówki i doprowadź je do temperatury pokojowej. Utrzyj je z cukrem. Rozdziel żółtka od białek i te pierwsze stopniowo dodawaj do ucieranego masła. Następnie stopniowo dodawaj mąkę, bułkę, skórkę pomarańczową i posiekane migdały. Wymieszaj wszystko delikatnie za pomocą szpatułki.
Upiecz ciasto w tortownicy silikonowej w temperaturze 180°C przez 25 minut. Gdy wystygnie, najlepiej następnego dnia po upieczeniu, przekrój je na dwa blaty.
Masło ucieraj z cukrem pudrem oraz żółtkiem. Do kremu dodaj aromat. Następnie jeden z biszkoptowych blatów nasącz posłodzoną herbatą, nałóż na niego masę maślaną i przykryj drugim blatem.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Dodaj do niej masło i mieszaj wszystko do rozpuszczenia. Gdy masa delikatnie się ostudzi, polej nią tort, włącznie z bokami. Wierzch udekoruj kawałkami pomarańczy według uznania.


