Pomidory nadziewane sałatką rybną – jak je zrobić?
Pomidory nadziewane sałatką rybną prezentują się naprawdę wyjątkowo o i będą idealnym dodatkiem na zimną płytę w trakcie różnego rodzaju wydarzeń. Bazą sałatki najczęściej jest wędzony śledź, który nadaje całości charakterystycznego smaku. Pomidory warto nadziać niedługo przed podaniem, jednak bazę można przygotować już wcześniej.

Pomidory nadziewane sałatką rybną — składniki
- 4 pomidory
- 4 listki sałaty
- Łyżka sosu winegret
- 70 g zielonego groszku z puszki
- 200 g wędzonej ryby, np. śledzia
- 3 łyżki gęstego majonezu
- 1 strączek świeżej lub marynowanej słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
Jak przygotować pomidory nadziewane sałatką rybną?
Pomidory dokładnie umyj. Zetnij z nich piętki i za pomocą łyżeczki delikatnie usuń miąższ, zostawiając go w osobnej miseczce. Skrop je sosem po wewnętrznej stronie. Następnie przygotuj nadzienie.
Rybę pokrój na malutkie kawałki. Miąższ pomidorów przecedź przez sito i dokładnie wymieszaj z majonezem. Musi być gęsty, aby masa miała odpowiednią konsystencję. Odsącz groszek z puszki, a następnie dodaj go również do stworzonej masy. Mieszaj, doprawiając solą i pieprzem do smaku. Dodaj rybę do mieszanki.
Sałatkę nakładaj do pomidorów za pomocą łyżeczki, tworząc kopułkę. Ozdób cienkim fragmentem cienkiej papryki. Pomidory podawaj na półmisku. Na dnie wyłóż listki sałaty skropione sosem winegret, a na nie ułóż nadziane warzywa. Smacznego!


