Smażona kałamarnica — inspiracja kuchnią śródziemnomorską
Smażona kałamarnica to nietypowe w Polsce danie, jednak jeśli uda Ci się dostać takie owoce morza to warto spróbować ją przyrządzić. Samo przygotowanie tego przepisu naprawdę nie jest trudne. Ważne jest jednak to, aby stawiać na jak najświeższe owoce morza, ponieważ po mrożeniu tracą już część swojego smaku.

Smażona kałamarnica — składniki
- 700 g świeżej kałamarnicy
- 60 g mąki pszennej
- sól i pieprz wg. uznania
- olej do smażenia
- ok. 5-6 kawałków cytryny
- 1 pęczek natki pietruszki
Przepis wystarczy na danie dla 4 osób.
Jak przygotować smażoną kałamarnice?
Zacznij od przygotowania kałamarnicy. Chwyć jej korpus jedną ręką, a drugą głowę. Pociągnij delikatnie, aby je rozdzielić. Następnie wyjmij wnętrzności oraz skrzela. Wypłucz wnętrze pod bieżącą wodą.
Odetnij czułki tuż powyżej oka. Następnie rozdziel całość na pojedyncze sztuki. Zdejmij skórę i pokrój korpus na pierścienie o szerokości ok. 5 cm.
Mąkę, sól i pieprz wymieszaj, a następnie obtaczaj w masie kałamarnicę. Olej podgrzej w niskim garnku do 180℃, a następnie smaż. Wyjmuj zarumienione kawałki za pomocą łyżki cedzakowej. Wykładaj na ręcznik papierowy i delikatnie posypuj solą. Następnie przełóż kałamarnice na talerze i ozdób danie kawałkami cytryny oraz natką pietruszki. Smacznego!


