Zupa cytrynowa na rosole – jak zrobić?
Zupa cytrynowa na rosole to propozycja naprawdę prostej zupy z zaskakującym, kwaśnym twistem. Do jej przygotowania będzie potrzebna oczywiście baza. Rosół najlepiej połączy się ze wszystkimi smakami, jednak jeśli nie jadasz mięsa, możesz go zastąpić wywarem z warzyw. Pamiętaj, że każdy ma nieco inne odczuwanie kwaśnego smaku, dlatego do samej zupy warto dodać nieco mniej cytryny i pozwolić wszystkim domownikom, aby dodali sobie jej tyle, ile chcą.

Zupa cytrynowa na rosole – składniki:
- 1 l rosołu
- 100 g śmietany
- 20 g mąki
- 180 ml mleka 2%
- 1 żółtko
- 1 cytryna
- Sól wg. uznania
Jak przygotować zupę cytrynową na rosole?
Do rosołu z poprzedniego dnia dodaj śmietanę z mąką oraz mlekiem. Cały czas mieszając, zagotuj go. Żółtko rozmieszaj z 3 łyżkami gorącej zupy i dodaj je do zupy. Mieszaj przez cały czas, aby nie powstały grudki.
Zupę z żółtkiem podgrzewaj, ale nie doprowadzaj do wrzenia, ponieważ żółtko może się wówczas zważyć. Dodaj do niej sól oraz sok z połowy cytryny. Drugą połowę pokrój z plasterki i połóż je na osobnym talerzyku. Zupę podawaj w bulionówce lub talerzu z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu. Cytrynę postaw na stole, tak aby chętne osoby mogły dodać ją do zupy, aby uczynić ją jeszcze bardziej kwaśną. Smacznego!


