×

Zupa cytrynowa na rosole – jak zrobić?

Zupa cytrynowa na rosole

Zupa cytrynowa na rosole – jak zrobić?

Zupa cytrynowa na rosole to propozycja naprawdę prostej zupy z zaskakującym, kwaśnym twistem. Do jej przygotowania będzie potrzebna oczywiście baza. Rosół najlepiej połączy się ze wszystkimi smakami, jednak jeśli nie jadasz mięsa, możesz go zastąpić wywarem z warzyw. Pamiętaj, że każdy ma nieco inne odczuwanie kwaśnego smaku, dlatego do samej zupy warto dodać nieco mniej cytryny i pozwolić wszystkim domownikom, aby dodali sobie jej tyle, ile chcą.

Zupa cytrynowa na rosole

Zupa cytrynowa na rosole – składniki:

  • 1 l rosołu
  • 100 g śmietany
  • 20 g mąki
  • 180 ml mleka 2%
  • 1 żółtko
  • 1 cytryna
  • Sól wg. uznania

Jak przygotować zupę cytrynową na rosole?

Do rosołu z poprzedniego dnia dodaj śmietanę z mąką oraz mlekiem. Cały czas mieszając, zagotuj go. Żółtko rozmieszaj z 3 łyżkami gorącej zupy i dodaj je do zupy. Mieszaj przez cały czas, aby nie powstały grudki.

Zupę z żółtkiem podgrzewaj, ale nie doprowadzaj do wrzenia, ponieważ żółtko może się wówczas zważyć. Dodaj do niej sól oraz sok z połowy cytryny. Drugą połowę pokrój z plasterki i połóż je na osobnym talerzyku. Zupę podawaj w bulionówce lub talerzu z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu. Cytrynę postaw na stole, tak aby chętne osoby mogły dodać ją do zupy, aby uczynić ją jeszcze bardziej kwaśną. Smacznego!

Sprawdź inne dania z kuchni polskiej.

Jestem miłośniczką gotowania, zwłaszcza tego, które wymaga odrobiny eksperymentowania. Na naszym blogu dzielę się z Wami moją pasją do odkrywania nowych smaków i tworzenia niezwykłych dań. Lubię przekraczać kulinarne granice, mieszając tradycyjne techniki z nowoczesnymi pomysłami, co pozwala mi tworzyć unikalne i inspirujące przepisy. Niezależnie od tego, czy przygotowuję prostą przekąskę, czy złożone danie na specjalną okazję, zawsze staram się, aby moje potrawy były pełne smaku. Dołącz do mnie i odkryj, jak kreatywne może być gotowanie!