Zupa grochówka – jak ją zrobić?
Zupa grochówka to danie, które nie bez przyczyny kojarzy się z polskim wojskiem. Po prostu często było w nim dawniej podawane. To prosty w przygotowaniu przepis, który zachwyca swoim kremowym smakiem mimo braku dodatku śmietany. To idealny pożywny posiłek na chłodne, deszczowe dni.

Zupa grochówka — składniki
- 200 g grochu na każdy 1 l zupy
- 200 g włoszczyzny, bez kapusty
- 100 g wędzonego boczku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka mąki
- 2-3 ziarna pieprzu
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- Sól do smaku
- 1 łyżka majeranku
Jak przygotować zupę grochówkę?
Zacznij od opłukania i namoczenia grochu w 2 l zimnej wody bądź wywaru (jego może być trochę mniej). Zrób to dzień wcześniej. Następie ugotuj groch w tym samym płynie, w którym się namaczał. Dodaj do niego oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki włoszczyznę, a także wędzony boczek oraz wszystkie wymienione w przepisie przyprawy. Gdy groch będzie już miękki, wyjmij boczek.
Zupę przetrzyj przez sito. Przygotuj na patelni zasmażkę z łyżki mąki i masła. Dodaj ją do zupy. Ugotowany boczek pokrój w kostkę i podawaj z nim zupę. W każdym momencie możesz doprawić danie solą oraz majerankiem. Smacznego!


