×

Zupa grochówka – jak ją zrobić?

Zupa grochówka – jak ją zrobić?

Zupa grochówka to danie, które nie bez przyczyny kojarzy się z polskim wojskiem. Po prostu często było w nim dawniej podawane. To prosty w przygotowaniu przepis, który zachwyca swoim kremowym smakiem mimo braku dodatku śmietany. To idealny pożywny posiłek na chłodne, deszczowe dni.

zupa grochówka

Zupa grochówka — składniki

  • 200 g grochu na każdy 1 l zupy
  • 200 g włoszczyzny, bez kapusty
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka mąki
  • 2-3 ziarna pieprzu
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • Sól do smaku
  • 1 łyżka majeranku

Jak przygotować zupę grochówkę?

Zacznij od opłukania i namoczenia grochu w 2 l zimnej wody bądź wywaru (jego może być trochę mniej). Zrób to dzień wcześniej. Następie ugotuj groch w tym samym płynie, w którym się namaczał. Dodaj do niego oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki włoszczyznę, a także wędzony boczek oraz wszystkie wymienione w przepisie przyprawy. Gdy groch będzie już miękki, wyjmij boczek.

Zupę przetrzyj przez sito. Przygotuj na patelni zasmażkę z łyżki mąki i masła. Dodaj ją do zupy. Ugotowany boczek pokrój w kostkę i podawaj z nim zupę. W każdym momencie możesz doprawić danie solą oraz majerankiem. Smacznego!

Sprawdź inne dania z kuchni polskiej.

Jestem pasjonatem podróży i kulinariów, szczególnie zafascynowanym krajami Azji. Moja miłość do tych regionów zrodziła się podczas licznych podróży, gdzie miałem okazję smakować autentycznych dań, poznawać lokalne tradycje i odkrywać sekrety tamtejszej kuchni. Moim celem jest przybliżenie Wam bogactwa smaków i aromatów różnych krajów, a także pokazanie, jak łatwo można przyrządzić egzotyczne potrawy we własnej kuchni.