Rosyjska zupa rybna Ucha – poznaj klasykę ze wschodu
Rosyjska zupa rybna Ucha to naprawdę smaczna propozycja na obiad, zwłaszcza jeśli chcesz ograniczyć wykorzystanie mięsa innego, niż rybie. Jest zaskakująco smaczna i raczej prosta w przyrządzeniu. Dowiedz się, jak zrobić ją krok po kroku! Do jej przygotowania sprawdzi Ci się duży garnek, który kupisz tu: https://gerlach.pl/garnki.

Rosyjska zupa rybna Ucha – składniki:
- 1 kg drobnych ryb słodkowodnych – świeżych, nie mrożonych
- 500 g oczyszczonego sandacza, szczupaka lub karpia
- 15 g masła
- 2 cebule
- 250 ml śmietany
- 30 g posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić rosyjską zupę rybną (ucha)?
Zacznij od umycia drobnych ryb. Spraw je, nie usuwając łusek i oczyść je ponownie. Włóż je do garnka i zalej ok. 2 l zimnej wody. Warzywa oczyść i umyj, a następnie pokrój ostrym nożem. Dodaj je do garnka z rybami. Gotuj na niewielkiej mocy kuchenki przez 40-60 minut. Pod koniec dodaj listek laurowy i nieco pieprzu.
Wywar rybny przecedź przez gęste sito lub użyj gazy. Zagotuj go i dodaj do wrzątku pokrojonego na niewielkie porcje sandacza, szczupaka lub karpia. Gotuj całość aż do miękkości przez kolejne 10-15 minut. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Danie serwuj od razu po przyrządzeniu. Do każdej porcji wkładaj kawałek ryby. Niewielkie rybki i warzywa możesz wykorzystać do stworzenia sałatki. Smacznego!