Żołądki drobiowe z sosem śmietanowym – jak przygotować?
Żołądki drobiowe z sosem śmietanowym to prosty sposób na przygotowanie podrobów. Doskonale sprawdzą się jako przystawka, czy też na obiad albo kolację. Można podawać je z chlebem, jednak równie dobrze będą smakować z ryżem czy kaszą.

Żołądki drobiowe z sosem śmietanowym – składniki:
- 600 g żołądków drobiowych
- 200 g włoszczyzny, bez kapusty
- 120 ml śmietany 18%
- 1 cebula
- sól i pieprz wg. uznania
- tłuszcz wg. uznania
- ½ pęczka koperku
Jak przygotować żołądki drobiowe z sosem śmietanowym?
Żołądki dokładnie oczyść i zalej osoloną wodą. Zagotuj je. Gdy nieco zmiękną dodaj do nich włoszczyznę (bez cebuli).
Gdy żołądki będą zupełnie miękkie, wyjmij je z wody i pokrój w drobne paseczki. Jarzyny pokrój w plasterki. W brytfannie rozpuść tłuszcz i przełóż do niej wszystkie składniki. Dodaj również drobno pokrojoną cebulę i całość podsmaż na małym ogniu, cały czas mieszając. Dopraw solą, pieprzem oraz dodaj śmietanę, aby utworzyć sos. Podawaj z posiekanym koperkiem i chlebem. Smacznego!


