×

Gulasz z owoców morza – jak go zrobić?

Gulasz z owoców morza

Gulasz z owoców morza – jak go zrobić?

Gulasz z owoców morza to ciekawa propozycja na obiad dla całej rodziny. Jak go zrobić krok po kroku? Poznaj to pyszne danie, które przygotujesz w wygodnym naczyniu żaroodpornym.

Gulasz z owoców morza

Gulasz z owoców morza – składniki:

  • 24 mięczaki lub małże w muszlach
  • 3 kałamarnice
  • 900 g siei
  • 3 średnie pomidory
  • ½ zielonej papryki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 ml białego wina wytrawnego
  • sól i pieprz wg. uznania
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 6 kromek pieczywa
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Jak przygotować gulasz z owoców morza?

Mięczaki dokładnie oskrob, aby usunąć wąse i pąkle. Wyrzuć te, które mają pęknięte muszle oraz takie, które nie chcą się zamknąć. Następnie włóż je do dużego naczynia żaroodpornego. Pokrój wszystkie podane w przepisie warzywa i około połowę dodaj do mięczaków. Zrób to samo z czosnkiem po przeciśnięciu do przez wyciskacz. Polej całość 4 łyżkami oliwy z oliwek.

Chwyć kałamarnicę za część ogonową, a drugą oddziel głowę od korpusu. Z głowy odetnij czułki tuż powyżej oczu, a następnie wyrzuć głowę, wnętrzności i woreczek. Usuń z niej kolec i ściągnij zewnętrzną czerwono-fioletową skórę. Korpus potnij na maski o szerokości ok. 1-1,5 cm, a czułki rozetnij na pojedyncze sztuki.

Stwórz z siei filet i pokrój ją na kawałki o długości ok. 5 cm.

Na warzywach w garnku rozłóż kawałki kałamarnicy oraz ryby i przykryj pozostałą częścią warzyw. Polej wszystko białym winem i przypraw solą oraz pieprzem. Następnie na dużej mocy kuchenki doprowadź do wrzenia i zmniejsz moc do jak najmniejszej. Garnek przykryj i duś całość przez ok. 20 minut. Mięczaki powinny otworzyć w tym czasie skorupki, kałamarnica powinna być miękka, a mięso ryb powinno łatwo dzielić się na płatki.

Na patelni rozgrzej oliwę i gdy się zagrzeje, dodaj do niej kromki pieczywa, rumieniąc je po obydwu stronach. Odsącz je na papierowych ręcznikach.

Na dnie głębokiego talerza połóż kromkę pieczywa i za pomocą łyżki wazowej nałóż na nią mieszankę rybną. Posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj. Smacznego!

Sprawdź inne dania z kuchni hiszpańskiej.

Przez wiele lat podróżowałem, odkrywając różnorodne kultury i smaki. Teraz, ze względu na zdrowie, nie mogę już podróżować, więc skupiłem się na gotowaniu. Tworzę niepowtarzalne dania z różnych zakątków świata dla swoich bliskich, przenosząc smaki moich podróży do naszej kuchni.