Gulasz z owoców morza – jak go zrobić?
Gulasz z owoców morza to ciekawa propozycja na obiad dla całej rodziny. Jak go zrobić krok po kroku? Poznaj to pyszne danie, które przygotujesz w wygodnym naczyniu żaroodpornym.

Gulasz z owoców morza – składniki:
- 24 mięczaki lub małże w muszlach
- 3 kałamarnice
- 900 g siei
- 3 średnie pomidory
- ½ zielonej papryki
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 300 ml białego wina wytrawnego
- sól i pieprz wg. uznania
- 150 ml oliwy z oliwek
- 6 kromek pieczywa
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Jak przygotować gulasz z owoców morza?
Mięczaki dokładnie oskrob, aby usunąć wąse i pąkle. Wyrzuć te, które mają pęknięte muszle oraz takie, które nie chcą się zamknąć. Następnie włóż je do dużego naczynia żaroodpornego. Pokrój wszystkie podane w przepisie warzywa i około połowę dodaj do mięczaków. Zrób to samo z czosnkiem po przeciśnięciu do przez wyciskacz. Polej całość 4 łyżkami oliwy z oliwek.
Chwyć kałamarnicę za część ogonową, a drugą oddziel głowę od korpusu. Z głowy odetnij czułki tuż powyżej oczu, a następnie wyrzuć głowę, wnętrzności i woreczek. Usuń z niej kolec i ściągnij zewnętrzną czerwono-fioletową skórę. Korpus potnij na maski o szerokości ok. 1-1,5 cm, a czułki rozetnij na pojedyncze sztuki.
Stwórz z siei filet i pokrój ją na kawałki o długości ok. 5 cm.
Na warzywach w garnku rozłóż kawałki kałamarnicy oraz ryby i przykryj pozostałą częścią warzyw. Polej wszystko białym winem i przypraw solą oraz pieprzem. Następnie na dużej mocy kuchenki doprowadź do wrzenia i zmniejsz moc do jak najmniejszej. Garnek przykryj i duś całość przez ok. 20 minut. Mięczaki powinny otworzyć w tym czasie skorupki, kałamarnica powinna być miękka, a mięso ryb powinno łatwo dzielić się na płatki.
Na patelni rozgrzej oliwę i gdy się zagrzeje, dodaj do niej kromki pieczywa, rumieniąc je po obydwu stronach. Odsącz je na papierowych ręcznikach.
Na dnie głębokiego talerza połóż kromkę pieczywa i za pomocą łyżki wazowej nałóż na nią mieszankę rybną. Posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj. Smacznego!


