Marynowany pstrąg w sosie jajecznym – jak zrobić?
Marynowany pstrąg w sosie jajecznym to danie, którego korzenie wywodzą się z Włoch. Połączenie wytrawnego wina, z żółtkami i świeżą cytryną tworzy unikalną kompozycję smaków i zapachów. Jak przygotować takie danie?

Marynowany pstrąg w sosie jajecznym – składniki:
- 4 pstrągi z głową i ogonem
- 90 ml czerwonego wina wytrawnego
- 45 ml oliwy z oliwek
- 45 ml wody
- 1 ząbek czosnku
- 2 gałązki świeżej mięty
- 1 gałązka świeżego tymianku
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 1 mały listek laurowy
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 1 szczypta soli
- 3 żółtka
- 1 łyżka dowolnych świeżych ziół
- plasterki cytryny wg. uznania
Jedna ryba wystarczy na danie dla 1 osoby.
Jak przygotować marynowanego pstrąga w sosie jajecznym?
Rybę umieść na blaszce do pieczenia lub w dużym garnku. Polej ją winem, oliwą oraz wodą. Czosnek przeciśnij przez praskę, a gałązki ziół rozdrobnij. Następnie wyłóż ją na ryby. Posyp ziarnami pieprzu oraz solą. Obróć ryby kilkukrotnie, aby dobrze pokryły się marynatą. Następnie zostaw je w temperaturze pokojowej na ok. 30 minut.
Blachę z rybą lub garnek postaw na kuchence i stopniowo doprowadź marynatę do wrzenia. Następnie przykryj rybę i włóż ją do piekarnika rozgrzanego do 180℃. Zapiekaj przez ok. 20 minut. W tym czasie ryby powinny stać się jędrne.
Rybę przenieś na półmisek i zdejmij skórę z jednej strony. Przykryj i trzymaj w ciepłym miejscu.
Wywar z pieczonej ryby przecedź. Usuń zioła i czosnek, a następnie wymieszaj 3 łyżki wywaru z delikatnie podbitymi żółtkami jaj. Dodaj do pozostałej części wywaru.
Podgrzewaj stopniowo, cały czas mieszając. Sos powinien zgęstnieć. Dodaj do niego posiekane zioła oraz przypraw według własnego uznania. Obrane pstrągi polej sosem, a następnie ozdób danie plasterkami cytryny. Smacznego!


