Kiełbasa chorizo z groszkiem i miętą – przygotuj ją!
Kiełbasa chorizo z groszkiem i miętą to tradycyjne danie z Hiszpanii z brytyjskim twistem. To tam klasycznie podaje się groszek i mięte. Jak ją zrobić krok po kroku? Sprawdź nasz przepis.

Kiełbasa chorizo z groszkiem i miętą – składniki:
- 4 kiełbaski chorizo
- 120 g boczku
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 190 ml białego wina wytrawnego
- 190 ml wody
- 1 listek laurowy
- 1 szczypta soli i pieprzu
- 2 łyżeczki posiekanej mięty
- 450 g mrożonego groszku
Przepis dla 5 osób.
Jak przygotować kiełbasę chorizo z groszkiem i miętą?
Kiełbaski chorizo przełóż na patelnię i zalej wodą. Zaczekaj, aż się zagotuje, a następnie zmniejsz moc kuchenki. Duś bez przykrycia przez ok. 5 minut, a następnie odsącz na papierowych ręcznikach. Odłóż kiełbaski.
Na oczyszczonej patelni podsmaż drobno pokrojony boczek, aż wytopi się tłuszcz. Następnie zwiększ moc kuchenki i smaż, aż kawałki staną się chrupiące i złotobrązowe. Odłóż je na papierowy ręcznik do odsączenia.
Do tłuszczu dodaj pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez wyciskacz czosnek. Smaż wszystko aż do miękkości, unikając zarumienienia. Następnie dolej wodę, wino, dodaj listek laurowy, boczek, sól, pieprz i miętę. Zagotuj na dużym ogniu, a następnie zmniejsz płomień do małego. Dodaj kiełbaski i duś pod częściowym przykryciem przez 20 minut.
Zamrożony groszek dodaj na patelnię ok. 5 minut przed końcem smażenia. Kiełbasę wyjmij i pokrój ją na kawałki, a następnie dodaj do potrawy. W razie potrzeby podgrzej. Wykładaj porcje na talerze. Smacznego!


