Tradycyjne niemieckie słodycze, których musisz spróbować!
Będąc za granicą warto próbować lokalnych potraw i smakołyków. Wiele z nich jest podobnych do tych, które znaleźć możemy w naszym kraju, ale spotkać się możemy także z naprawdę nietypowymi kompozycjami smakowymi i to za nimi warto się rozglądać. Tradycyjne niemieckie słodycze są nieco oryginalne, a część z nich kupić możemy tylko w niektórych miastach. Dlatego będąc za granicą koniecznie skorzystaj z okazji i przywieź ze sobą zapas tych słodkości, które najbardziej Ci zasmakują!

Czym charakteryzują się tradycyjne niemieckie słodycze?
Tradycyjne niemieckie słodycze nie są bardzo popularne w Europie, jednak mają wielu swoich zwolenników. Charakteryzują się one przede wszystkim wysoką jakością, a do ich produkcji często wykorzystuje się lokalne i naturalne produkty. Wiele słodkości przygotowywanych jest z wykorzystaniem tradycyjnych receptur, dlatego nie tylko cieszyć się mogą niepowtarzalnym smakiem, ale wiele z nich chronionych jest specjalnymi certyfikatami, dzięki którym produkowane mogą być tylko w konkretnych regionach przez sprawdzane zakłady.
Kolejną zaletą niemieckich słodyczy jest ich różnorodność. Większość z nich występuje w naprawdę wielu wariantach smakowych, dlatego każdy z pewnością będzie mógł znaleźć coś dla siebie. Dzięki mnogości wersji wielu przysmaków nie nudzą się one zbyt szybko nawet jeśli jeść je będziesz codziennie.
Różnorodność smaków często wiąże się także z naprawdę niecodziennymi połączeniami i mieszankami, których nie spotkamy nigdzie indziej. Tradycyjne niemieckiego słodycze mogą być jedyną okazją do spróbowania intrygujących słodko-słono-kwaśno-gorzkich smakołyków.
Tradycyjne niemieckie słodycze często związane są także z ciekawymi i osobliwymi legendami i historiami dotyczącymi ich powstania. Zwykle w miastach, w których powstały, znajdują się muzea i inne atrakcje z nimi związane. Podróż śladem niemieckich słodyczy może być więc ciekawym pomysłem na wycieczkę, szczególnie dla młodszych dzieci!
Tradycyjne niemieckie słodycze, których warto spróbować!
Na rynku dostępnych jest bardzo wiele niemieckich słodyczy. Niektóre spośród nich mają krótszą, a inne dłuższą tradycję. Dzisiaj skupimy się na tych, które powszechnie uznane zostały za kultowe i które koniecznie musisz skosztować będąc u naszych zachodnich sąsiadów!
Chroniony przez Unię Europejską marcepan z Lubeki
Jednym z najbardziej cenionych i lubianych przysmaków niemieckich jest tradycyjny marcepan z Lubeki. Jest on na tyle wyjątkowy, że chroniony jest przez Unię Europejską jako regionalna potrawa, którą produkować można tylko w okolicach miasta Lubeka.
Smakołyk ten swoją popularność zawdzięcza nie tylko naprawdę pysznemu smakowi, ale także temu, że od lat produkowany jest on zgodnie z tradycyjną recepturą i za pomocą tradycyjnych metod. Z tego też powodu marcepan z Lubeki charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem i konsystencją.
W Lubece wszystko kręci się wokół marcepanu, a muzea i sklepy, w których kupić można nawet najbardziej oryginalne smakowe mieszanki, znajdują się niemal na każdym rogu. Nawet jeśli nie jesteś miłośnikiem marcepanu, ten z Lubeki warto spróbować, ponieważ smakuje on zupełnie inaczej niż to wszystko, co kupić można w supermarketach.

Niemiecko-holendersko-belgijskie ciasteczka Spekulatius
Będąc w Niemczech, szczególnie w okresie świątecznym, koniecznie spróbuj korzennych ciasteczek Spekulatius. Ich aromat jest tak intensywny, że kiedy tylko otworzysz opakowanie, zaczyna on wypełniać całe pomieszczenie, a nawet tym, którzy nie są fanami słodyczy, ślinka niemal dosłownie cieknie z ust.
Te tradycyjne ciasteczka korzenne jeść można jako zwykłą przekąskę, ale najlepiej smakują podawane z pyszną kawą, herbatą lub gorącą czekoladą. Można je wtedy moczyć w napoju, który dodatkowo podbije ich korzenny smak.
Mozartkugeln, czekoladki które z Austrii dotarły do Niemiec
Kolejnym tradycyjnym niemieckim przysmakiem, który trafił do kraju zza granicy, są tak zwane Mozartkugeln. Pierwszy raz wyprodukowano jest w Salzburgu, jednak szybko rozprzestrzeniły się w niemal całych południowych Niemczech.
Mozartkugeln to oblane czekoladą kule z marcepanu, pistacji oraz nugatu. Zwykle sprzedawane są w eleganckich opakowaniach, co nadaje im nieco ekskluzywnego charakteru. Dla niektórych osób to połączenie smakowe na początku wydaje się dziwne, jednak jest ono zdecydowanie warte skosztowania.
Przysmak ten doskonale komponuje się z gorzką kawą lub herbatą. Dobrze wygląda także jako ozdoba stołu, szczególnie jeśli ustawimy je tam w prezentowym opakowaniu.
Karmelowe cukierki Werther’s Orginal
Karmelowe cukierki Werther’s Orginal znane i popularne są obecnie niemal na całym świecie, dlatego już niekoniecznie kojarzą się z Niemcami, jednak to właśnie z tego kraju pochodzą. Ich pierwotna nazwa brzmiała Werther’s Echte, jednak wraz ze wzrostem ich popularności została zmieniona na bardziej angielskobrzmiącą.
Tradycja produkcji tych karmelowo mlecznych cukierków sięga początków XX. Zgodnie z tradycyjną recepturą wytwarzane były one ze świeżej śmietanki, masła, białego i brązowego cukru oraz odrobiny soli. Dzisiaj kupić je można w niemal każdym sklepie, a często także na lotniskach, bo wiele osób uważa, że idealnie nadają się do ssania podczas lądowania i startowania samolotów, kiedy pasażerom zatykają się uszy.

Puszysta pianka z czekoladą Dickmann’s
Jeśli jesteś fanką lub fanem ptasiego mleczka to będąc w Niemczech koniecznie spróbuj jego niemieckiej wersji – Dickmann’sa. Jest to kremowa i bardzo puszysta pianka oblana cieniutką warstwą gorzkiej lub mlecznej czekolady. Dodatkowo całość osadzona jest na chrupiącym wafelku, dlatego słodycz ten może trochę przypominać ciepłe lody, kiedyś bardzo popularne w Polsce.
Jak widzisz, tradycyjne słodycze z Niemiec to nie tylko tak popularne i uwielbiane przez wszystkich misie Haribo. U naszych sąsiadów znaleźć możemy naprawdę wiele przysmaków, a część z nich jest nie do kupienia za granicą. Dlatego też będąc w Niemczech warto kupić sobie coś na spróbowanie!


