×

Słowackie piwo — na jakie warto zwrócić uwagę?

Słowackie piwo

Słowackie piwo — na jakie warto zwrócić uwagę?

Częścią kultury wielu państw są lokalne alkohole spożywane podczas najróżniejszych okazji. Podobnie jest u naszego południowego sąsiada, a słowackie piwo zyskało sobie dużą przychylność smakoszy tego typu napojów. Będąc  na Słowacji warto spróbować w lokalnym barze lub restauracji jednego z popularnych w tym kraju piw. Dowiedz się, na które szczególnie warto zwrócić uwagę!

Słowackie piwo

Słowackie piwo – które marki są najpopularniejsze?

Wiele słowackich piw jest znanych i cenionych także poza granicami tego kraju. Słowacja słynie z długiej tradycji browarniczej, a oferta dostępnych produktów jest naprawdę szeroka. Dzięki temu każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie, nawet jeśli preferuje nieoczywiste smaki i aromaty. Poza mniej oczywistymi piwami, wśród słowackich alkoholi jest kilka klasyków, które wart poznać będąc za granicą. Oto kilka z nich!

Koncernowe słowackie piwo Saris

Piwo Saris jest najczęściej wybieranym przez Słowaków piwem koncernowym. Charakteryzuje się ono mocno wyczuwalną goryczką, pełnią smaku, złotą barwą oraz umiarkowaną pianką. Niektórzy dopatrują się w Sarisie także nieco miodowego, chmielowego i zbożowego aromatu. Piwo to występuje w bardzo wielu wariantach, zarówno jasnym jak i ciemnym, tych nieco mocniejszych, jak i słabszych. Niektóre odmiany są także potrójnie chmielone.

Zlatý Bažant, czyli polski Złoty Bażant

Zlaty Bazant jest najbardziej znanym słowackim piwem. Czasem kupić go można także w Polsce, tutaj jest jednak dostępny w znacznie mniejszej ilości odmian i wariantów. Produkowany jest on przez browar Hurbanovo, a jego tradycja sięga już lat 60. ubiegłego wieku. 

Zlaty Bazant jest piwem w typie lagera najczęściej w stylu pilzneńskim, charakteryzuje się złocistą barwą, delikatnym chmielowym aromatem, umiarkowaną goryczką oraz trwałą i bardzo obfitą pianą. Przez producenta bardzo podkreślany jest także fakt, że piwo to powstaje tylko z lokalnego słodu i jęczmienia z regionu Hurbanova. I to właśnie niemu piwo to zawdzięcza swój niepowtarzalny i oryginalny smak.

Jasne piwo Zlaty Bazant zostało niejednokrotnie zwycięzcą konkursu na najlepsze słowackie piwo, który regularnie organizowany jest w tym kraju.

Słowackie piwo

Steiger, ceniony i znany browar

Steiger to bardzo znany i ceniony słowacki browar. Produkuje on piwa w różnych wariantach i odmianach, zarówno jasne, jak i ciemne. Coś dla siebie znajdą tutaj zarówno miłośnicy tradycyjnego mocnego piwa, ale także Ci, którzy szukają nieco bardziej delikatnych i wysublimowanych smaków. Domeną browaru Steiger jest połączenie nowoczesności z tradycją, dzięki czemu łączyć może nawet zupełnie odmienne smaki różnych osób.

Piwo z browaru Steiger charakteryzuje się przede wszystkim słodowym smakiem, ale w niektórych wariantach wyczuwalny jest także chmielowy aromat. W zależności od odmiany piwa, goryczka może być albo bardzo mocno wyczuwalna, albo możemy wyczuwać jej zaledwie odrobinę. Niezależnie od tego jednak, piwa te słyną ze swojego orzeźwiającego charakteru, dzięki czemu idealnie nadają się na lato i gorące wieczory.

Słowackie piwo – dlaczego jest tak popularne?

Słowackie browarnictwo bardzo intensywnie rozwija się w ostatnich latach, a nowe marki podbijają gusta miłośników alkoholi nie tylko w kraju, ale też za granicą. Swoją popularność słowackie piwo zawdzięcza przede wszystkim różnorodności smaków i ich niepowtarzalności. Browarnicy nie boją się eksperymentów, dzięki którym powstają naprawdę oryginalne, smaczne i nigdzie indziej niespotykane połączenia.

Kolejną zaletą piwa słowackiego jest to, że najczęściej jest ono wytwarzane z lokalnych produktów, co przekłada się na ich niepodrabialny smak. Oprócz tego taka produkcja jest dużo bardziej ekologiczna, co staje się kluczowe dla coraz szerszego grona konsumentów. Wiele browarów do produkcji piwa wykorzystuje przede wszystkim tradycyjne metody, stawia na zrównoważony rozwój i troskę o środowisko, co pozytywnie wpływa na wizerunek tych firm.

Słowackie piwo rzemieślnicze – gdzie można je kupić?

W ostatnich latach na Słowacji zaczęło powstawać bardzo wiele małych browarów rzemieślniczych. Są to między innymi Browar Kalnapilis czy Browar Pivovar Kallio. Wiele z tych zakładów cieszy się dużą popularnością za granicą, a podczas konkursów piwowarskich zdobywają one serca jury.

Lokalne piwa rzemieślnicze kupić można w słowackich pubach, restauracjach, na festiwalach kulturalnych, ale także w sklepach. Jeśli będziesz na Słowacji i najdzie Cię ochota na dobre, pochodzące z regionu, w którym jesteś piwo, najlepiej jest zapytać o polecenia barmanów lub kelnerów, którzy na pewno poczęstują Cię jakąś perełką.

Dobrą okazją do kosztowania lokalnych piw są festiwale piwne, regularnie organizowane w całej Słowacji. Najbardziej znane to Festyn Piwny w Bratysławie, Słowacki Festiwal Piwa, Wiosenny Festiwal Rzemieślniczego Piwa czy Festiwal Piwowarów Słowackich.

Słowackie piwo

Słowackie piwo rzemieślnicze – na które warto zwrócić uwagę?

Słowackie piwo rzemieślnicze charakteryzuje się najczęściej wysoką jakością, oryginalnym smakiem, nietuzinkowym aromatem, dużą różnorodnością oraz niespotykanymi recepturami. To wszystko sprawia, że alkohole te mogą zachwycić, a ich picie może być ciekawym kulinarnym doświadczeniem.

Słowackie piwo rzemieślnicze, na które warto zwrócić uwagę to między innymi:

  • Vetlé Pivo Vŕšky – jest to piwo drożdżowe, będące bardzo bogatym źródłem witaminy B. Browar swoją siedzibę na w Terchowej i działa tam od 2012. Wielokrotnie był finalistą konkursu na najlepsze słowackie piwo rzemieślnicze.
  • Bratislavský ležiak – to piwo niepasteryzowane i niefiltrowane. Cechuje się pięknym miodowym lub ciemnozłotym kolorem i znaczną mętnością. Kremowa i drobnoziarnista pianka nie utrzymuje się długo, ale świetnie wygląda w momencie podania. Piwo to ma nieco chlebowy, maślany i drożdżowy smak.
  • Ancikrist IPA – charakteryzuje się intensywnym chmielowym smakiem i znaczą goryczką. Piwo to występuje w kilku wariantach smakowych, najczęściej jednak w wersji owocowej. Jest jednak bardzo mocne, dlatego najlepiej nadawać się będzie dla osób lubiących takie piwa.

Dowiedz się więcej o kuchni niemieckiej!

Moja przygoda z gotowaniem zaczęła się stosunkowo niedawno, w 2021 roku, kiedy to odkryłam, że gotowanie może być pasjonujące i twórcze. Przez lata nie rozumiałam, co inni w tym widzą, ale wszystko zmieniło się, gdy zaczęłam eksplorować kulinarny świat przez poradniki na platformach społecznościowych. Teraz gotowanie stało się dla mnie prawdziwą pasją. Wciąż rozwijam swoje umiejętności, uczęszczając na różnorodne kursy kulinarne, które pozwalają mi zgłębiać tajniki sztuki kulinarnej. Szczególnie przyciągają mnie bardziej skomplikowane dania, które wymagają większej wiedzy i umiejętności. Cenię sobie wyzwanie i satysfakcję, jaką daje mi tworzenie czegoś wyjątkowego i pysznego.