Kurczę pieczone z chrupiącą skórką
Kurczę pieczone z chrupiącą skórką to danie, które sprawdzi się zarówno jako wieczorna przekąska, jak i mięsna część niedzielnego obiadu. Jest pyszne i aromatyczne. Do przygotowania dania przyda się pęczek świeżej natki pietruszki. Postaraj się wybrać taką ekologicznego pochodzenia.

Kurczę pieczone z chrupiącą skórką — składniki
- 1 cały kurczak
- 2-3 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka masła
- sól, pieprz wg. uznania
Jak przygotować kurczę pieczone z chrupiącą skórką?
Umyj kurczaka i osusz go, a następnie posól i popieprz z zewnątrz oraz od wewnątrz. Posmaruj go dokładnie olejem (lub masłem klarowanym). Do środka tuszki włóż świeży pęczek natki pietruszki oraz łyżeczkę masła.
Kurczaka wyłóż na folię aluminiową i dokładnie ją owiń wokół niego, tak aby płyny wytwarzające się w trakcie pieczenia nie mogły wypłynąć. Następnie przełóż go na blachę i piecz przez ok. 70 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Kurczaka podawaj po upieczeniu dowolnie, np. z sałatą, surówką z jabłek i marchwi, czy z ziemniakami. Smacznego!


