×

Czeskie piwa, które warto znać

Czeskie piwa

Czeskie piwa, które warto znać

Oryginalne alkohole są częścią lokalnej kultury, a czeskie piwa nie bez powodu zyskały sobie taką popularność. Oczywiście degustując nisko lub wysokoprocentowe napoje podczas zagranicznych wyjazdów, trzeba zachować umiar i ostrożność, jednak spróbowanie małej ilości regionalnego alkoholu może wzbogacić nasz urlop o świetne kulinarne doświadczenia. Które czeskie piwa są więc warte uwagi?

Czeskie piwa

Czeskie piwa – których nie można pominąć będąc na granicą?

W Czechach panuje zupełnie inna kultura picia piwa niż w Polsce. Reklamy alkoholu i osoby go spożywające spotkać można niemal wszędzie. Z taką popularnością tego trunku wiąże się też to, że w tym państwie powstaje wiele mniejszych i rzemieślniczych browarów. Nie oznacza to oczywiście, że nie ma w Czechach dużych browarów koncernowych. Na które więc warto zwrócić uwagę?

Pilsner Urquell, dobre, ale masowe czeskie piwo

Jeśli nie lubisz eksperymentów i nie jesteś piwnym smakoszem, Pilnser Urquell może się okazać dobrym wyborem dla Ciebie. Jest to piwo koncernowe, które kupić można poza Czechami także w wielu innych krajach.

Charakteryzuje się ono złotą barwą, mocno wyczuwalną goryczką, wyrazistym chmielowym aromatem oraz delikatnymi nutami słodowymi. Nie jest to piwo szczególnie ekskluzywne, jednak można je wypić do posiłku czy podczas towarzyskiego spotkania.

Piwo z browaru Zichovec

Dla wszystkich miłośników owocowych aromatów i delikatnej goryczki także coś się znajdzie. Czeskie piwa są naprawdę różnorodne i wśród ich bogatej oferty jest niemal wszystko!

Ciekawym wyborem mogą być napoje z browaru Zichovec. Charakteryzują się one mocno owocowym i egzotycznym aromatem i smakiem, delikatną goryczką oraz dużą mętnością. Warzone są one z użyciem owsa i pszenicy, nie są ani filtrowane, ani pasteryzowane, dzięki czemu wydają się być bardziej naturalne, ale też właśnie stąd bierze się ich duża mętność.

Jeśli lubisz eksperymenty i nieoczywiste połączenia, warto śledzić na bieżąco, co browar Zichowiec ma aktualnie w swojej ofercie, ponieważ często zawiązuje on krótkotrwałe współprace z innymi browarami. Powstają wtedy naprawdę ciekawe mieszanki, które dostępne są w sklepach tylko przez krótką chwilę.

Czeskie piwa

Radegast, czyli gorzkie czeskie piwa

Radegast to czeskie piwo w typie lagera. Nie jest ono produkowane w rzemieślniczym browarze, jednak wśród piw koncernowych cieszy się dużą popularnością. Jednak ze względu na bardzo intensywną goryczkę, z pewnością nie zasmakuje ono każdemu.

Napój ten, oprócz mocnej goryczki, charakteryzuje się jasną i złocistą barwą, obfitą pianą i dobrze wyważonym słodowo-chmielowym smakiem. Wytwarzane jest z morawskiego chmielu, który nadaje mu charakterystyczny smak, co jest często podkreślanym przez producenta atutem.

Rzemieślnicze czeskie piwa – które warto znać?

Nie tylko piwa z dużych koncernów, ale także te wytwarzane metodami rzemieślniczymi w małych browarach są godne uwagi. Poznaj kilka ciekawych propozycji!

Clock, orzeźwiające piwo w stylu APA

Jeśli chcesz spróbować naprawdę dobre czeskie piwa, najlepiej jest szukać tych, które warzone są w lokalnych browarach i których nie spotkamy w każdym sklepie za granicą. Lepiej też unikać dużych koncernów piwowarskich, które produkują alkohole o niezbyt ciekawych walorach smakowych i aromatycznych.

Ciekawym czeskim piwem jest Clock 12 APA. Charakteryzuje się ono orzeźwiającym, nieco owocowym i cytrusowym aromatem, wyraźnie wyczuwalną goryczką oraz słodowym smakiem. Niektórzy czują tutaj także lekko grejpfrutowy posmak. Raczej nie spotkamy go w marketach za granicą, dlatego będąc w Czechach, warto wykorzystać tę okazję i spróbować, jak smakuje.

Uneticky, najbardziej znany czeski leżak

Piwo Unetickie to jeden z najbardziej znanych czeskich leżaków. Wytwarzane jest ono w małym browarze w niedużej miejscowości Unetice i słynie z tego, że dojrzewa aż 90 dni! Charakteryzuje się on złocistą barwą, bardzo klasycznym słodowym aromatem oraz wyraźnie wyczuwalną goryczką. Jest niepasteryzowany i niefiltrowany, czym nawiązuje do tradycyjnych metod produkowania piwa.

Oprócz tego, piwo to charakteryzuje się lekko słodkawym, a niektórzy mówią, że wręcz karmelowym posmakiem. Jeśli lubisz takie połączenie aromatów, koniecznie spróbuj wyroby z browar Uneticky.

Czeskie piwa

Piwo Bernard z małego browaru

Kolejną propozycją dobrego czeskiego piwa rzemieślniczego jest piwo Bernard w typie lagera. Cechuje się umiarkowaną goryczką, nienachalnym chmielowym aromatem oraz obfitą pianą. Zdecydowanie sprawdzi się ono dla miłośników delikatnych i mniej intensywnych alkoholi.

Oprócz tego, oferta browaru Bernard jest naprawdę zróżnicowana. Znaleźć w nim można także zdecydowanie intensywniejsze piwa ciemne, a także bezalkoholowe. Odwoływanie się do tradycji stanowi ważną wartość dla tego zakładu.

Kultura picia piwa w Czechach – dlatego napój ten jest tam aż tak popularny?

Piwo w Czechach wydaje się niemal wszechobecne. Na każdym kroku spotkać możemy zarówno reklamy tego alkoholu, jak i ludzi go spożywających. Zarówno w barach, restauracjach, jak i w parkach czy podczas piwowarskich festiwali spotkać możemy prawdziwe tłumy ludzi. Nie bez powodu uważa się, że to w Czechach spożywa się średnio najwięcej litrów piwa na osobę rocznie na świecie.

Ciekawym zjawiskiem, niespotykanym chyba nigdzie indziej w Europie, są kraniki z piwem obok sklepów czy w barach. Nie trzeba tam kupować całych butelek, a wystarczy podejść ze swoim kubeczkiem i nalać sobie tyle, ile mamy ochotę. Czasem piwo jest nawet tańsze niż woda mineralna!

Będąc w Czechach można nieco zachłysnąć się ogromną ilością wszędzie dostępnego i bardzo taniego alkoholu. Pamiętaj więc żeby zawsze zachować umiar i ostrożność, żeby podczas takiego wyjazdu nic Ci się nie przydarzyło.

Podsumowując, czeskie piwa są naprawdę smaczne, a ich różnorodność i wszechobecność może być nieco przytłaczająca. Z pewnością każdy znajdzie coś, co szczególnie przypadnie mu do gustu, jednak trzeba pamiętać, że piwo jest alkoholem, który w nadmiarze może zaszkodzić. Zawsze zachowaj więc umiar i baw się z głową!

Dowiedz się więcej o kuchni czeskiej!

Moja przygoda z gotowaniem zaczęła się stosunkowo niedawno, w 2021 roku, kiedy to odkryłam, że gotowanie może być pasjonujące i twórcze. Przez lata nie rozumiałam, co inni w tym widzą, ale wszystko zmieniło się, gdy zaczęłam eksplorować kulinarny świat przez poradniki na platformach społecznościowych. Teraz gotowanie stało się dla mnie prawdziwą pasją. Wciąż rozwijam swoje umiejętności, uczęszczając na różnorodne kursy kulinarne, które pozwalają mi zgłębiać tajniki sztuki kulinarnej. Szczególnie przyciągają mnie bardziej skomplikowane dania, które wymagają większej wiedzy i umiejętności. Cenię sobie wyzwanie i satysfakcję, jaką daje mi tworzenie czegoś wyjątkowego i pysznego.