Jadalne kule śnieżne — deser inspirowany francuską tradycją
Jadalne kule śnieżne to przepis na wyjątkowy deser. Są nie tylko smaczne, ale również będą stanowiły doskonałą dekorację w trakcie przyjęć z zimowym (bądź białym) tematem przewodnim. To zapiekane nadziewane jabłka, przykryte smaczną warstwą ciasta oraz słodkiej bezy.

Jadalne kule śnieżne — składniki
- 7 dużych, dorodnych jabłek
- 500 g masła
- 1 kg mąki pszennej tortowej
- 5-6 łyżek drobnego cukru do wypieków
- dowolny dżem, lub konfitury, wg. uznania
- 7-8 białek jaj
- cukier puder wg. uznania
- szczypta soli
Jak przygotować jadalne kule śnieżne?
Z zimnego masła, mąki pszennej oraz cukru zagnieć ciasto. Odstaw je na chwilę pod przykryciem, aby odpoczęło. Z siedmiu dużych jabłek usuń gniazda nasienne. Uwaga, należy zrobić to tak, aby nie uszkodzić samych jabłek! Rozwałkuj ciasto. Wytnij z niego okręgi, a następnie postaw na środku każdego z nich jabłko. Wypełnij otwór po nasionach marmolaną lub dżemem. Wytnij kilka trójkątów z ciasta, tworząc kształt kwiatka. Następnie owiń nim jabłko, tworząc jak najbardziej równomierną kulę.
Przygotowane kule wyłóż na blaszce. Zapiekaj jabłka w piekarniku w 170℃ przez ok. 45 minut, aż ciasto się zarumieni. Pod koniec pieczenia zacznij ubijać białka razem z cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Następnie wyjmij jabłka z piekarnika, pokryj każdą z kul warstwą bezy i zapiekaj w ok. 150℃ przez kolejne 30 minut. Następnie wyłącz piekarnik, uchyl go i pozostaw kule do wystygnięcia.
Podawaj na zimno. Możesz ozdobić je cukrem pudrem. Smacznego!


