Sum z kapustą — obiad po śląsku
Sum z kapustą to prawdziwa gratka dla tych, którzy lubią śląski bigos. Przygotuj ten przepis na rodzinne spotkanie. Postaraj się wybrać rybę jak najwyższej jakości. Powinna być jak najbardziej świeża.

Sum z kapustą — składniki:
- 500 g suma
- 500 g kapusty
- 50 g boczku
- 1 cebula
- 5 szt. pieczarek
- 2 jabłka
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 szczypta papryki
- posiekany koperek wg. uznania
- sól wg. uznania
- 1 łyżka mąki pszennej
- 20 g dowolnego tłuszczu
- odpadki z ryby (głowa, skrzela itd.), wg. uznania
- 50 g żółtego sera, np. parmezan
Jak przygotować suma z kapustą?
Suma spraw i umyj. Pokrój go w dzwonka, posól i odstaw na 30 minut. Następnie oprósz go mąką i usmaż na patelni, na wcześniej rozgrzanym oleju. Odpadki z ryby obgotuj, a następnie wyjmij z wody i na warze ugotuj sparzoną i poszatkowaną słodką kapustę.
Na patelni rozpuść boczek, zarumień cebulę i pokrój pieczarki. Włóż je do kapusty razem z obranymi i pokrojonymi jabłkami. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw przecierem, papryką oraz koperkiem. Wszystko zagotuj. Tak przygotowaną kapustę wyłóż na półmisek, dodaj rybę, posyp parmezanem, a następnie wstaw na ok. 10 min do piekarnika rozgrzanego do 180℃. Podawaj suma z chrupiącymi tostami. Smacznego!


