×

Sum z kapustą — obiad po śląsku

Sum z kapustą — obiad po śląsku

Sum z kapustą to prawdziwa gratka dla tych, którzy lubią śląski bigos. Przygotuj ten przepis na rodzinne spotkanie. Postaraj się wybrać rybę jak najwyższej jakości. Powinna być jak najbardziej świeża.

sum z kapustą

Sum z kapustą — składniki:

  • 500 g suma
  • 500 g kapusty
  • 50 g boczku
  • 1 cebula
  • 5 szt. pieczarek
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 szczypta papryki
  • posiekany koperek wg. uznania
  • sól wg. uznania
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 20 g dowolnego tłuszczu
  • odpadki z ryby (głowa, skrzela itd.), wg. uznania
  • 50 g żółtego sera, np. parmezan

Jak przygotować suma z kapustą?

Suma spraw i umyj. Pokrój go w dzwonka, posól i odstaw na 30 minut. Następnie oprósz go mąką i usmaż na patelni, na wcześniej rozgrzanym oleju. Odpadki z ryby obgotuj, a następnie wyjmij z wody i na warze ugotuj sparzoną i poszatkowaną słodką kapustę.

Na patelni rozpuść boczek, zarumień cebulę i pokrój pieczarki. Włóż je do kapusty razem z obranymi i pokrojonymi jabłkami. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw przecierem, papryką oraz koperkiem. Wszystko zagotuj. Tak przygotowaną kapustę wyłóż na półmisek, dodaj rybę, posyp parmezanem, a następnie wstaw na ok. 10 min do piekarnika rozgrzanego do 180℃. Podawaj suma z chrupiącymi tostami. Smacznego!

Sprawdź inne dania z kuchni polskiej.

Od lat interesuję się ekologią i staram się wprowadzać zasady zrównoważonego życia w codzienność. Chce tworzyć dania, które są nie tylko smaczne, ale także przyjazne dla naszej planety. W duchu zero waste eksperymentuję z resztkami składników, tworząc pyszne i zdrowe wypieki. Wierzę, że każdy z nas może przyczynić się do ochrony środowiska, zaczynając od kuchni. Chcę inspirować innych do podejmowania małych kroków w kierunku bardziej ekologicznego i zdrowego stylu życia.