Topiona słonina z cebulą i kiełbasą – jak zrobić?
Topiona słonina, czy też smalec z cebulą i kiełbasą to tradycyjna, śląska przystawka. Może być stosowana jako smarowidło do chleba. Do jej stworzenia potrzebna będzie oczywiście słonina. Warto postawić na taką, która jest tłusta i jak najwyższej jakości. Najlepiej zrobisz, wybierając produkty pochodzenia ekologicznego.

Topiona słonina z cebulą i kiełbasą — składniki:
- 500 g słoniny
- 200 g cebuli
- 200 g ulubionej kiełbasy
- majeranek, sól, pieprz wg. uznania
- 1 duże jabłko (opcjonalnie)
Jak przygotować topioną słoninę z cebulą i kiełbasą?
Słoninę pokrój w bardzo drobną kostkę. Możesz również ją zmielić lub zblendować. Roztop ją w większym garnku. Dodaj do niej pokrojono na drobno cebulę oraz kiełbasę, a także starte na grubych oczach jabłko (opcjonalnie). Wszystko razem podsmażaj jeszcze przez chwilę.
Smalec dopraw majerankiem, solą oraz pieprzem. Gdy delikatnie się wystudzi przelej do słoika lub do pojemników. Gdy zastygnie przechowuj go w lodówce. Smacznego!


