×

Zrolowane śledzie – przygotuj je krok po kroku!

Zrolowane śledzie – przygotuj je krok po kroku!

Zrolowane śledzie to przepis na marynowaną rybę, zwiniętą w koreczki. Warto je przygotować ok. 10 dni przed planowanym podaniem, aby przeszły wszystkimi smakami. Doskonale sprawdzi się w trakcie rodzinnych spotkań, jako doskonała przystawka. Nie może ich zabraknąć również na świątecznym stole!

zrolowane śledzie

Zrolowane śledzie – składniki:

  • 500 g solonych śledzi
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 marchew marynowana
  • 2-3 łyżki oleju

Zaprawa z octu:

  • 120 ml wody
  • 120 ml octu
  • 1 średnia cebula
  • 1 liść laurowy
  • 3-5 ziaren pieprzu
  • 5 g soli
  • 5 g cukru

Jak przygotować zrolowane śledzie?

Śledzie wymocz, oddzielając je od mleczka. Zagotuj wodę z solą oraz cukrem. Przypraw ją liściem laurowym, pieprzem, solą oraz cukrem. Dodaj do niej pokrojoną marchewkę i ogórka, a także ocet. Śledzie odsącz, zdejmij z nich skórę i usuń ości. Na każdą połówkę śledzia kładź talarek ogórka i marchwi. Zawijaj je ciasno, spinając końcówki wykałaczką i układając w słoiku.

Mleczko przetrzyj przez sito. Wymocz je z oliwą, a następnie połącz z zaprawą octową. Przypraw do smaku solą i cukrem. Tak przygotowaną bazą zalej śledzie w słoiku. Przechowuj je w zimnym miejscu przez ok. 10 dni przed podaniem.

Sprawdź inne dania z kuchni polskiej.

Indie i Wietnam to moje dwie miłości. Moje zainteresowanie tymi krajami zrodziło się z fascynacji ich bogatą kulturą, tradycjami i kuchnią. Miłość do podróży zrodziła się we mnie po obejrzeniu pierwszego filmu z Bollywood. Indyjska kinematografia wciąż pozostaje dla mnie bardzo ważna. Uwielbiam eksperymentować w kuchni, tworząc dania, które łączą autentyczne smaki z nowoczesnym podejściem do gotowania.