Zrolowane śledzie – przygotuj je krok po kroku!
Zrolowane śledzie to przepis na marynowaną rybę, zwiniętą w koreczki. Warto je przygotować ok. 10 dni przed planowanym podaniem, aby przeszły wszystkimi smakami. Doskonale sprawdzi się w trakcie rodzinnych spotkań, jako doskonała przystawka. Nie może ich zabraknąć również na świątecznym stole!

Zrolowane śledzie – składniki:
- 500 g solonych śledzi
- 1 ogórek kiszony
- 1 marchew marynowana
- 2-3 łyżki oleju
Zaprawa z octu:
- 120 ml wody
- 120 ml octu
- 1 średnia cebula
- 1 liść laurowy
- 3-5 ziaren pieprzu
- 5 g soli
- 5 g cukru
Jak przygotować zrolowane śledzie?
Śledzie wymocz, oddzielając je od mleczka. Zagotuj wodę z solą oraz cukrem. Przypraw ją liściem laurowym, pieprzem, solą oraz cukrem. Dodaj do niej pokrojoną marchewkę i ogórka, a także ocet. Śledzie odsącz, zdejmij z nich skórę i usuń ości. Na każdą połówkę śledzia kładź talarek ogórka i marchwi. Zawijaj je ciasno, spinając końcówki wykałaczką i układając w słoiku.
Mleczko przetrzyj przez sito. Wymocz je z oliwą, a następnie połącz z zaprawą octową. Przypraw do smaku solą i cukrem. Tak przygotowaną bazą zalej śledzie w słoiku. Przechowuj je w zimnym miejscu przez ok. 10 dni przed podaniem.


