×

Talerz do sushi — jaki wybrać?

Talerz do sushi — jaki wybrać?

Jednym z bardziej rozpoznawalnych dań ostatnich lat na całym świecie jest japońskie sushi. Przygotowanie tego dania to prawdziwa kulinarna sztuka! Sushi bowiem słynie z niezwykłego wyglądu. Aby estetyka dania była jeszcze lepiej wyeksponowana warto dobrać odpowiednie naczynia, na których zostanie ono podane. Dowiedzcie się jaki talerz do sushi wybrać i w jaki sposób je serwować!

talerz do sushi

Sushi, czyli arcydzieło na talerzu

Sushi należy do niezwykłych dań kuchni japońskiej. Nie chodzi tylko o metodę  wykonania czy dobór składników, ale także jego wygląd i sposób serwowania. Jednym z bardzo istotnych elementów sushi jest bowiem jego estetyka. Dowiedzcie się, na czym serwować sushi, aby było atrakcyjne i eleganckie!

Jakie są rodzaje sushi?

Aby odpowiednio serwować sushi, warto poznać odrobinę bliżej jego rodzaje i warianty. W japońskiej kuchni znaleźć możemy różne sposoby na podanie sushi i każdy z nich wymaga nieco innej metody serwowania. Poznajcie najważniejsze rodzaje sushi, które warto poznać, a dopiero następnie wybierzcie odpowiedni talerz do sushi.

Maki, czyli najpopularniejsze sushi

Ta forma podania sushi jest najpopularniejsza i najbardziej charakterystyczna. Polega na zawijaniu ryżu i wybranych składników w sprasowane wodorosty nori. Powstały rulon kroki się na mniejsze kawałki, które najczęściej podaje się w towarzystwie sosu sojowego, wasabi oraz marynowanego imbiru.

talerz do sushi

Nigiri — klasyczne sushi

Nigiri sushi to najprostsza forma tego dania. To nic innego jak zbite i nasączone octem ryżowym ziarenka ryżu podawane z ułożonym na wierzchu kawałkiem ryby, owoców morza lub japońskiego omletu — tamago. Nigiri najczęściej bazuje na surowym mięsie, jednak czasami można spotkać wersje np. z wędzonym łososiem.

Sashimi, czyli surowa ryba

Kolejnym wariantem podania sushi jest sashimi. To surowa ryba serwowana bez ryżu. Jest to jeden z bardziej wyrafinowanych sposobów podawania ryby. W formie sashimi najczęściej podaje się tuńczyka, łososia, ośmiornicę czy krewetkę. W kuchni japońskiej popularne są również przegrzebki, które często można spotkać jako sashimi.

Chirashi, czyli rozsypane sushi

To najmniej ułożona przekąska sushi. W przeciwieństwie do poprzednich form tutaj wszystkie składniki podaje się w miseczce: ryż nasączony octem, wodorosty, grzyby, tofu czy rozmaite sashismi i warzywa. Jest to zdecydowanie mniej formalna wariacja sushi, a jej przygotowanie nie wymaga szczególnych umiejętości i większych przygotowywań.

Temaki — sushi tworzone na talerzu

To doskonała propozycja do tego, aby samemu komponować przekąski sushi. Wszystkie składniki układa się na stół oddzielnie, a następnie samodzielnie tworzy się kęsy sushi z wybranych przez siebie kawałków. Najczęściej na sprasowanym listku nori układa się poszczególne elementy sushi i zwija się w jeden większy rożek.

talerz do sushi

Jaki talerz do sushi?

Znacie już większość najbardziej popularnych form sushi. Każda z nich wymaga nieco innego sposobu serowarnia. Jaki talerz do sushi wybrać? Przede wszystkim warto pamięta, że japońska kultura przywiązuje wielką wagę do ceramiki. Dlatego odpowiedni dobór naczyń do sushi jest bardzo istotny. Tradycyjne talerze do sushi mogą być zarówno prostokątne jak i okrągłe. Na tych pierwszych często serwuje się sushi nigiri i sashimi, podczas gdy na okrągłych dobrze prezentują maki. Rozmiar talerza powinien być dostosowany do ilości podawanego sushi i  zapewniać wystarczającą ilość miejsca, aby cała potrawa była estetycznie rozłożona. Bardzo często sushi serwowane jest na talerzach wykonanych ręcznie (jest to ukłon dla japońskiej tradycji) z porcelany lub ceramiki. Wszechstronne talerze z porcelany, które wykorzystasz również do sushi, znajdziesz na przykład tutaj: https://gerlach.pl/porcelana.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze talerza do sushi?

Sushi warto serwować na specjalnej zastawie. Wspaniale jeśli możecie dysponować pełnym kompletem, w którym są zarówno mniejsze talerzyki jak i duże talerze do sushi. Naczynia do sushi najczęściej wykonane są w tradycyjnych barwach szarości, grafitu, czerwieni czy błękitu, co doskonale podkreśli wielobarwność i bogactwo składników sushi. Warto także zwrócić uwagę na to, aby w zestawie naczyń do sushi obecne były małe miseczki na sos sojowy.

Jak układać sushi na talerzu?

To jak ułożycie sushi na talerzu zależy już od Waszej inwencji twórczej.  Nigiri i sashimi powinny być równomiernie rozłożone na powierzchni talerza i można je dodatkowo ozdobić ozdobnymi listkami shiso. Popularne maki dobrze układać w spiralnych rzędach. Dzięki temu każdy będzie widział zawartość poszczególnych maków, a także bez problemu sięgnie, bo wybrany przez siebie kawałek. Pamiętajcie, że oprócz samego sushi warto dodać dekoracje.

Talerz do sushi wspaniale wygląda udekorowany jadalnymi kwiatami czy świeżymi kiełkami. Pamiętajcie, że dobrze dobrany talerz to nie tylko wygoda, ale też wspaniała prezentacja sushi.

sushi

Co oprócz talerzy do sushi?

Pamiętajcie, że oryginalne sushi je się pałeczkami. Oprócz talerzy i miseczek należy także podać pałeczki do sushi. Znajdziecie je niemalże w każdym sklepie. Najczęściej spotykane pałeczki do sushi wykonane są z drewna. Należy je podawać jak tradycyjny widelec, po prawej stronie od talerzyka. Pamiętajcie, że drewniane pałeczki często są jednorazowe i należy je wyrzucić po każdym użyciu!

Jak jeść sushi?

Jedzenie sushi może okazać się niemałym wyzwaniem. Sushi należy jeść pałeczkami lub rękami, ale nie powinno  się go jeść tradycyjnymi sztućcami. Starajcie się kęsy zjadać w całości. Sushi to tzw. przekąska jednego kęsa i nie należy go obgryzać po kawałku. Jedyny rodzaj sushi, który można podzielić na mniejsze kawałki to temaki sushi.

Poszczególne kęsy sushi możecie maczać samodzielnie w sosie sojowym oraz w wasabi, które należy nakładać bezpośrednio na rybę. Japoński chrzan jest dość ostry, więc uwaga! Do sushi warto serwować zieloną herbatę (np. jaśminową) lub ciepłą wodę. Jeśli zależy Wam na podaniu czegoś mocniejszego to wybierzcie wino śliwkowe lub słynne japońskie sake.

Sushi jest niezwykle różnorodnym daniem, które oferuje wiele tekstur, form i wiecie bogactwo smaku. Azjatycka kuchnia to przede wszystkim unikalna kultura. Przygotowanie sushi to niezwykły proces, który podkreśla wyjątkowość całego dania. Pamiętaj, że sushi jest daniem, które warto eksponować i zadać o każdy detal jego podania!

Dowiedz się też, jak przygotować ryż w stylu kantońskim.

Indie i Wietnam to moje dwie miłości. Moje zainteresowanie tymi krajami zrodziło się z fascynacji ich bogatą kulturą, tradycjami i kuchnią. Miłość do podróży zrodziła się we mnie po obejrzeniu pierwszego filmu z Bollywood. Indyjska kinematografia wciąż pozostaje dla mnie bardzo ważna. Uwielbiam eksperymentować w kuchni, tworząc dania, które łączą autentyczne smaki z nowoczesnym podejściem do gotowania.